Филмите през 2023 г., които очакваме с нетърпение

12:15, 02 яну 23 / Култура 25 2708 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Новите филми на Мартин Скорсезе, Уес Андерсън, Сам Мендес, Грета Геруиг, Флориан Зелер и др. обещават през идните месеци истинско кино пиршество. „Гардиън“ преся някои от дългоочакваните филми, които ще излязат през 2023 година.

Алкарас

Този изключително хуманен филм, чието действие се развива в Алкарас в Каталуния, на испанската режисьорка Карла Симон спечели „Златна мечка“ на последния филмов фестивал в Берлин. Земеделска общност и едно семейство се сблъскват с противоречия, свързани с план за инсталиране на соларни панели върху земя, където преди е имало прасковена градина, пише БГНЕС.

Лидия Tар

В този сензационен и хипнотичен филм Кейт Бланшет е в ролята на измислена главна диригентка на голям германски оркестър: взискателна, страстна, меркантилна, брилянтна. Слуховете за афери и експлоатация я преследват, а филмът проследява все по-напрегнатото й душевно състояние, докато тя върви към творчески пробив или срив.

Вавилон

Момчето-чудо на съвременния Холивуд Деймиън Шазел никога не се е притеснявал да се заеме с най-могъщите американски митове. Новият му филм, в духа на „Холивудски Вавилон” на Кенет Ангер, е над тричасова епопея на полуизмисленото лошо поведение в Холивуд от златния век, с Брад Пит, Марго Роби и много други.

Семейство Фейбълман

Стивън Спилбърг никога не е бил по-личен, отколкото в този квазиавтобиографичен филм за еврейско дете на име Сами Фабелман, което изследва собственото си детство и младост, използвайки филма, за да осмисли света и проблемното си семейство. Мишел Уилямс получава много похвали в ролята на майката на Сами, Мици.

Кит

Брендън Фрейзър е посрещнат с бурни аплодисменти на фестивалите по света за изпълнението си в този филм за учител по английски език, който има екстремно наднормено тегло и депресия, и провежда уроци по Zoom с изключена камера.

Жените говорят

Звезден актьорски състав, включващ Руни Мара, Клеър Фой и Джеси Бъкли, участва в тази стряскащо трудна прото-#MeToo драма, вдъхновена от историята на жени в отдалечена религиозна общност в Боливия, които многократно са били дрогирани и изнасилвани от мъжете си; те откриват истината, като разговарят помежду си.

Синът

Флориан Зелер от „Бащата“ отново режисира разтърсващо болезнен филм, адаптиран от Кристофър Хамптън по сценичната пиеса на самия Зелер. Хю Джакман играе високопоставен адвокат с втора съпруга, чийто проблемен тийнейджърски син от първия му брак идва да живее при него; ситуацията се превръща в кошмар.

Супер Марио

Филмът „Супер Марио“ от 1993 г., в който Боб Хоскинс се справя с уникално трудната главна роля, е смятан за незадоволителен. Сега имаме нова адаптация на играта на Nintendo на голям екран с Крис Прат в ролята на малкия водопроводчик Марио.

Пазители на галактиката 3

След като получи прошка и беше отново нает на работа след скандал с обидни туитове - и след като се издигна още по-нагоре, за да командва конкурентната фабрика за супергерои DC - Джеймс Гън режисира третия филм от франчайза на Marvel „Пазители на галактиката“, в който участват чудатите неудачници, които неочаквано се превърнаха в касово злато. Крис Прат се завръща в ролята на Питър Куил, който трябва да събере приятелите си за нова мисия.

Малката русалка

Сценаристката Джейн Голдман и режисьорът Роб Маршал са се заели с много голям проект: игрална версия на една от най-обичаните анимации на Дисни - "Малката русалка". Хали Бейли е Ариел, принцесата русалка, която се влюбва в човешкия принц, когото спасява от корабокрушение.

Спайдърмен: През Спайди-вселената

Едно от най-интригуващите събития в света на супергероите е тази чудновата анимационна издънка от франчайза, чието действие се развива в алтернативна реалност от типа на мултивселената, засягаща бореца с престъпността. Във втория филм Оскар Айзък озвучава Спайди от бъдещия свят през 2099 г.

Индиана Джоунс 5

Само на 80 години Харисън Форд се завръща в ролята на Индиана Джоунс, а Фийби Уолър-Бридж играе неговата кръстница. Джоунс вече живее в космическата епоха: годината е 1969 и кацането на Луната е неизбежно. След като за последен път се е сблъскал с Хитлер в „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход", нашият герой малко е предполагал, че нацизмът отново ще бъде проблем. Но сега той е дълбоко обезпокоен от факта, че някой от нацистка Германия участва в космическата програма - зловещият инженер Волер, изигран от Мадс Микелсен.

Опенхаймер

Килиън Мърфи е в ролята на американския учен, който по собствените си безкрайно повтарящи се думи, цитирайки хиндуистки писания, се превръща в смъртта, разрушител на светове. Това е Дж. Робърт Опенхаймер, физикът, ръководил американския проект „Манхатън“ и създал ядрените оръжия, в новия епичен филм на Кристофър Нолан.

Барби

Изтеклите снимки на Марго Роби и Райън Гослинг в образа по-рано тази година почти накараха интернет да се стопи. Във филма на Грета Геруиг Роби е скромната руса Барби, базирана на играчката на Mattel, а Гослинг е нейният любим Кен.

Нито звук: Ден първи

Оригиналният филм на Джон Красински „Нито звук“ сега решително се превръща във франчайз, за добро или лошо. Връщаме се за трети филм в едно поразено бъдеще, където Земята е нападната от зловещи хищници, които, макар и на практика слепи, могат да усещат и най-малките шумове.

Дюн 2

Представяме ви втората част на колосалната екранизация на Дени Вилньов по класическия роман на Франк Хърбърт, в която Тимъти Шаламе се завръща като Пол Атреидски, влюбен в Чани на Зендая и намиращ общ език с фремените, докато се бори с конспирацията, унищожила семейството му.

Убийци на цветната луна

Нов филм на Скорсезе винаги е събитие - това е трилър, базиран на истинската история за това как зараждащото се ФБР през 20-те години на миналия век разследва убийствата на индианците в Оклахома; те са убивани, за да не получат полагащите им се печалби от петрола. Филмът е базиран на нехудожествения бестселър на Дейвид Гран (чийто „Изгубеният град“ вдъхнови филма на Джеймс Грей). Робърт де Ниро играе скотовъдния барон Уилям Хейл, Леонардо ди Каприо е неговият племенник Ърнест Бъркхарт, а Джеси Племънс е човекът на ФБР Том Уайт.

Астероиден град

Действието в новия филм на Уес Андерсън се развива на астрономически събор за нетърпеливи тийнейджъри в измислен пустинен град в САЩ през 50-те години на миналия век, където се случва нещо важно и странно. Самият филм, чийто сценарист е Андерсън заедно с Роман Копола, е заснет в испанско студио при условията на Ковид преди две години и в него участват Марго Роби, Том Ханкс, Скарлет Йохансон, Тилда Суинтън и много други.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама