Какво влиза в сила от 1 януари?

09:30, 01 яну 23 25 2403 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

България влиза за втори пореден път в новата година без приет бюджет. Въпреки това от 1 януари влизат някои сериозни промени. Сред тях са по-висока минимална работна заплата, по-висока линия на бедност, по-евтини винетки и край на отстъпката от 25 ст. на литър гориво.

Минималната заплата става 780 лв.

От днес минималната работна заплата в страната става 780 лева. В края на 2022 г. размерът ѝ бе увеличен с почти 10% от 710 лв., а за година ръстът е с 20 на сто. Целта е по този начин да се компенсира годишната инфлация, която достигна 15.8%. Увеличението на минималното възнаграждение ще засегне близо 500 хил. души и ще струва на държавата малко над 300 млн. лв.

Промяната ще доведе до увеличаване на заплатите на социалните работници и възнагражденията на асистенти на хора с увреждания, защото техните заплати са обвързани с размера на минималната заплата.

Край на отстъпката от 25 ст. за гориво

От 1 януари 2023 г. бензиностанциите няма да продават бензин, дизел, пропан бутан и метан с държавна отстъпка от 25 ст. на литър. Така от днес ще плащаме горивата на редовните им цени.

От днес „Лукойл Нефтохим България” прехвърля цялата си икономическа дейност в България. Тоест, всички приходи, данъци от тяхната дейност, да бъдат показани, плащани в България, а не както беше досега в Холандия или Швейцария. Средствата, които се очакват да постъпят в бюджета като данъци, „ще бъдат използвани за компенсиране на най-уязвимите групи в България“.

По-висока линия на бедност

От днес влиза в сила нова линия на бедност - 504 лв. Стойността ѝ се повиши с 91 лв. или с 22 % в сравнение с 2022 г. Това е най-големият ръст на линията на бедност за последните 10 години.

Нови условия за пенсиониране

От 1 януари минималната възраст за пенсиониране се вдига с по 2 месеца за жените и с по 1 месец за мъжете. Така вече трябва да имате навършени 62 години за жените и 64 години и 6 месеца за мъжете. Възрастта за пенсия ще продължи да расте до 2037 г., когато ще се изравни  мъжете и жените – навършени 65 години.

Втората промяна е свързана с осигурителния стаж. Жените трябва да имат зачетен стаж 36 години и 4 месеца, а мъжете – 39 години и 4 месеца. И стажът, както възрастта, ще продължи да расте до 2037 г., когато ще стане 37 години за жените и 40 години за мъжете.

Промени има и ако искате да се пенсионирате при недостигащ стаж. Необходимо е човек да има най-малко 15 години действителен осигурителен стаж и да е навършил необходимата възраст, която от днес вече е 67 години.

Ръст на помощите за хора с увреждания

Месечната финансова подкрепа за 670 000 хора с трайни увреждания ще се увеличи с 22% в резултат на повишаването на линията на бедност от 413 лв. на 504 лв. Съгласно Закона за хората с увреждания конкретният размер на помощта е процент от нейната стойност и се определя в зависимост от степента на увреждането.

Хората с над 90% увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност, от днес ще получават 287,28 лв. месечно – с 52 лв. повече. За хората с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване или поради трудова злополука или професионална болест месечната финансова подкрепа ще се увеличи с близо 30 лв. и ще достигне 151,20 лв. Хората с над 90% увреждане ще получават по 126 лв. Хората с от 71 до 90% степен на увреждане ще получават по 75,60 лв. на месец, а тези с между 50 и 70,99% степен на увреждане – по 35,28 лв.

Новият по-висок размер на помощите за месец януари 2023 г. ще бъде изплатен през февруари. През януари хората ще получат месечна финансова подкрепа за декември 2022 г., която ще е в досегашния си размер.

Газът поскъпва с по-малко от очакваното, цените на парното и тока няма се вдигат

Няма да има промяна в цените на парното и на тока за бита. Основните причини за това са меката зима и рязкото поевтиняване на природния газ на Нидерландската газова борса.

Цената на природния газ за януари ще е значително по-ниска от поисканата от „Булгаргаз“. Така увеличението спрямо декември би било с 27.6%, а не с 40%, каквото бе първоначалното искане на държавния доставчик.

Винетките поевтиняват с 10%

От днес влизат в сила нови цени на винетките. Всички видове електронни винетки ще поевтинеят с близо 10%. Годишната винетка ще струва 87 лева, тримесечната винетка ще е 48 лева, месечната – 27 лева, седмичната – 13 лева, а уикенд винетката – 9 лева.

На последното си заседание служебното правителство отложи поскъпването на тол таксите за юли 2023 г.

Нови документи за градския транспорт в София

Нови превозни документи за градски транспорт влизат в сила от днес.

Билетите 30+ и 60+ са за прекачване в различни видове транспорт и се зареждат електронно. Новите 24-часовата карта и 72-часовата карта за транспорт се зареждат на носител Sofia City, а новата карта Ultralight, която е на цена 0,80 лв., е за многократно зареждане. Въвежда се и седмична карта на цена 20 лв., която се активира автоматично при 5 поредни дневни карти, реализирани при валидация с банкова карта.

Най-удобен вариант за редовно пътуващите е годишната карта, която вече може да се плаща на три вноски от 150, 120 и 100 лева за последните 6 месеца. Тя дава право и на ползване на буферен паркинг с услугата „Паркирай и пътувай“.

От днес валидацията в транспортните средства става задължителна. Валидацията на банкова карта в градския транспорт автоматично дава билет 30+, а при трети билет 30+, заплатен с валидация на банкова карта, се пътува неограничено, както с дневна от 4 лева.

Водачите ще продават билети в превозното средство, които важат само за него, цената е 2,00 лева. Непроменена остава цената на хартиените билети за метро – 1,60 лв.

В продажба вече са преференциалните карти за учащи се с годишна цена от 200 лева и за младежи до 26 години – 250 лева. На 10 лева за месечна карта за всички линии има право родител, отглеждащ дете до 2-годишна възраст. Запазва се цената на годишната карта и тази на месечната за всички линии от 50 лева.

Старите хартиени билети и талони може да се ползват до 1 март, а заредените карти, които се спират от продажба, ще са валидни до края на срока, за който са закупени, но не по-късно от 31.12.2023.

По-висок праг за регистрация по ДДС

От днес влиза в сила по-високият праг за регистрация по ДДС от 100 хиляди лева. Очаква се това да доведе до по-малко бюрокрация и административни разходи за малките фирми, както и повече възможности за правене на бизнес.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 14:36, 25 яну 23

От 103,25 на 125 говорим за неучащи деца като мен на пример ако има изобщо увеличение защо ми пише 103,25 вместо 125, или 126 лв?благодаря! Приятен следобед

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама