Женско сдружение от Силистра изследва домашното насилие

11:37, 30 дек 22 25 983 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Женското сдружение „Екатерина Каравелова“ от Силистра приключва работата по проект за изследване на домашното насилие в страната. Това съобщиха от сдружението на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в крайдунавския град.

Проектът „Социалнопсихологическа биография на насилието в българското семейство и интерпретиране на етнопсихологическите особености спрямо европейските ценности и политики” се осъществява съвместно с преподаватели от Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“. Бюджетът му е 85 162 евро, предоставени по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Основната цел е провеждане на изследвания за причините, следствията и възможните подходи за предотвратяване на насилието, основано на пола, както и връзката с равенството по отношение на пола.

Изследвани са 2800 лица, по сто от всяка област на страната. Събраните данни сочат, че за насилие се приема основно физическото насилие. Останалите типове, като психическо, емоционално, икономическо и сексуално, в повечето случаи се приемат като нормални отношения между партньори. Това води до повишена толерантност към проявите на насилие.

Според изследването хора от области с трайно понижен икономически растеж и етнически особености са по-склонни да приемат насилието за нормално. Най-трудно като насилие се разпознават контрола и преследването. Те се възприемат за нормални отношения.

Важен извод е, че с годните се увеличава насилието над мъжете. Само за последната година то се увеличило с 6%. В повечето случаи те са жертва на порасналите си деца.

През следващата година по проекта е планирана научна конференция и издаването на наръчник за политици по темата за домашното насилие. Предстои посещение в Европейския парламент. Предстоят и срещи в Народното събрание на България с цел обсъждане на промени в законодателството. Целта е темата за домашното насилие да влезе в учебната програма, предаде БТА. 

От тази година в резултат на изследването във Великотърновския университет, в специалността „Социална психология“ е включена темата за етнопсихологическите характеристики на българското семейство, съобщиха представителите на Женското сдружение.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама