България е сред най-опасните за журналисти държави в Европа

11:02, 30 дек 22 25 1850 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

България е на 11 място в класацията с общо 20 страни в Европа, в които работата на журналистите е определена като най-опасна. Това сочи годишният доклад на „Репортери без граници“ (RSF), цитиран от БГНЕС.

В България и 9 други европейски страни има по 1 убийство за 20 години. На други места в Европа Турция е класирана на трето място по опасност с 9 убити журналисти за две десетилетия, следвана от Франция с 8 „в резултат на масовото убийство в сатиричния седмичник „Шарли ебдо“ в Париж през 2015 г.“ Сред страните на Балканите са и Хърватия и Гърция с по 2 убийства и Косово с 1.

През последните 20 г. в света са били убити 1668 журналисти - средно по над 80 на година. Двете десетилетия между 2003 г. и 2022 г. са били „особено смъртоносни десетилетия за тези, които са в служба на правото на информация“, заявиха базираните в Париж активисти за медийни права. „Зад цифрите стоят лицата, личностите, талантът и ангажираността на онези, които са платили с живота си за събирането на информация, търсенето на истината и страстта си към журналистиката“, заяви генералният секретар на RSF Кристоф Делоар. По думите му краят на тази година е подходящ момент да им отдадем почит и да апелираме за пълно зачитане на безопасността на журналистите, където и да работят и да свидетелстват за реалностите по света.

През последните две десетилетия 80% от смъртните случаи в медиите са станали в 15 държави. Ирак и Сирия са най-опасните страни за работа като журналист, в които през последните 20 години са убити общо 578 журналисти, или повече от една трета от общия брой в света. Следват ги Мексико (125 убити), Филипините (107), Пакистан (93), Афганистан (81) и Сомалия (78).

„Най-мрачните години“ са били 2012 и 2013 г., „дължащи се до голяма степен на войната в Сирия“. През 2012 г. са извършени 144 убийства, а през следващата година - 142, се казва в доклада. Този пик е „последван от постепенен спад, а след това от 2019 г. нататък - от исторически ниски стойности“.

Рекорден брой журналисти са хвърлени в затвори по света през 2022 г.

През 2022 г. смъртните случаи отново се увеличават, отчасти заради войната в Украйна. Досега през тази година 58 журналисти са били убити при изпълнение на служебните си задължения, което е повече от 51 през 2021 г. 8 журналисти са убити в Украйна, откакто Русия нахлу през февруари. За сравнение, през предходните 19 години там са загинали общо 12 представители на медиите. Понастоящем Украйна е най-опасната страна в Европа за медиите след самата Русия, където през последните 20 години са убити 25 журналисти. „Откакто (президентът) Владимир Путин пое властта, в Русия се наблюдават системни атаки срещу свободата на печата - включително смъртоносни, както RSF многократно е съобщавала. Сред тях е и шумното убийство на Анна Политковская на 7 октомври 2006 г.“, заяви правозащитната организация.

През последните две десетилетия повече журналисти са били убити в „зони на мир“, отколкото в „зони на война“, в повечето случаи защото са разследвали организирана престъпност и корупция, показва още докладът. Почти 1/2 от убийствата на журналисти са извършени в Северна и Южна Америка, като много от тях са в Мексико, Бразилия, Колумбия и Хондурас. С 47.4% от убитите журналисти през 2022 г. Америка днес очевидно е най-опасният континент в света за медиите, което оправдава прилагането на специфични политики за защита. Въпреки че много повече журналисти мъже (над 95%) са били убити във военни зони или при други обстоятелства, отколкото техните колеги жени, последните не са били пощадени. През последните 20 г. са убити общо 81 жени журналисти - 4.86% от общия брой жертви в медиите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама