Русия с най-голямото въздушно нападение от февруари насам

09:40, 30 дек 22 25 2146 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Рано тази сутрин жителите на украинската столица Киев бяха призовани да се насочат към противовъздушните убежища, ден след като Русия извърши най-голямото въздушно нападение от началото на войната през февруари.

Във вечерното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че през вчерашния ден са били свалени 54 ракети и 11 нападателни дрона.

Малко след 2 ч. тази сутрин градската управа на Киев издаде предупреждение в Телеграм и призова жителите да се придвижат към убежищата. В града прозвучаха сирените за въздушна атака.

Олексий Кулеба, губернатор на Киевска област, съобщи в социалната мрежа, че е в ход „атака с дронове”, като по-късно уточни, че няма попадения в инфраструктурни обекти. Той отбеляза, че нощното нападение е било извършено с дронове камикадзе.

Русия отново се опита да удари нашите инфраструктурни обекти. Силите за ПВО отблъснаха безпилотните самолети. По предварителни данни няма попадения“, каза Кулеба.

Възможно е руските окупатори отново да прибегнат до масиран обстрел в следващите дни, за да принудят украинците да посрещнат 2023 г. в мрак. Това каза в традиционното си късно обръщение президентът Володимир Зеленски. Същевременно той похвали за работата им военновъздушните сили и противовъздушната отбрана, предаде БНР. 

Тази вечер има спирания на тока в повечето области на Украйна. Особено тежко е в Киевска област и столицата, в Лвовска област, в Одеса и Одеска област, В Херсон и Херсонска област, в област Виница и в Закарпатието. Но е несравнимо с това, което можеше да стане, ако не бяха нашите героични зенитчици и противоракетната ни отбрана. С всеки такъв ракетен удар Русия само затъва по-дълбоко в безизходицата. Остават им все по-малко ракети". 

Най-тежка остава ситуацията на фронта в Бахмут, Соледар и цялата линия в Донецка област, отбеляза украинският президент. По думите му руснаците не са се отказали от „безумната” идея да завладеят Донецка област преди Нова година.

Съветничка на украинския президент заяви, че около 15 хиляди войници и цивилни се водят изчезнали, след нахлуването на руските сили в Украйна в края на февруари.

Альона Вербицка посочи, че Русия понастоящем е потвърдила, че е пленила близо 3400 души. За съдбата на останалите хора не се знае нищо, каза Вербицка, чиято длъжност е да следи за спазването на правата на украинските войници и подчерта, че тази неяснота е особено мъчителна за близките на тези хора.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама