Парламентът ще взима решенията за оказване на военна помощ на Украйна

16:34, 29 дек 22 / Политика 25 1804 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Парламентът, а не правителството, ще взима решенията за оказване на военна помощ на Украйна. Това предлага служебното правителство, което одобри в четвъртък проект на допълнително споразумение между военните министерства на двете страни.

С него се променя подписаното на 5-ти декември споразумение за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

Отпада параграф, който гласи, че списъкът с предоставяните вещи може да бъде  променян с решение на Министерски съвет по искане на украинската страна. 

Служебното правителство предлага Народното събрание да взема решенията за промени в списъците с въоръжение, за което ще се сключват и допълнителни споразумения  и те ще преминават през ратификация от парламента.

Предложението идва заради тълкуването, че след ратификацията на военната помощ за Украйна, решението за бъдещо предоставяне зависи само от Министерския съвет, пише Mediapool.

Гласуваната промяна е съгласувана с украинската страна, която е изразила съгласие.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама