Митрофанова не знае защо Русия търси Христо Грозев

15:59, 29 дек 22 / Политика 25 2044 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова не знаела в какво е обвинен сътрудникът на международната разследваща мрежа Belingcat Христо Грозев. Българските власти трябвало да попитат руските за това. Това се разбра днес от думите на Митрофанова, която бе привикана в МВнР да даде обяснения на какво основание Руската федерация е обявила българския гражданин за издирване.

„Страхуват се“: Русия обяви за издирване български разследващ журналист

МВР на България да поиска данни от МВР на Русия - посочи само дипломатката. Какви са конкретните обвинения не знаела и не могла да се запознае на този етап. „Това, че Грозев е обявен за издирване в Руската федерация, не означава, че някой ще го търси по цял свят. Това трябва да се разбере много ясно. Тоест, той си живее някъде си, и това е. Никой с нищо не го заплашва. Просто това е предупреждение от типа на „повече не идвай тук“, добави Митрофанова. На сайта на руското вътрешно министерство никога не пише конкретните обвинения срещу който и да е човек“, уточни още посланикът на Русия, цитиран от БГНЕС.

Същевременно от руското посолство посочиха, че при разговора в МВнР посланикът е акцентирал върху това, че нарушаване на руското законодателство довежда до съответни правни последствия, не зависещи от рода на дейността на обвиняваното/заподозряно лице или гражданството му. „Акцентирахме, че не става дума за сплашването на журналиста или каквато и да е заплаха за неговия живот“, пишат още от дипломатическата мисия.

Защо забраняват преподаването на български в окупираните украински територии?

Митрофанова обяви, че на срещата в МВнР е коментиран и казусът със затворените български неделни училища в окупираните части на Украйна и забраната да се преподава на български език. 

„Срещата в българското Министерство на външните работи протече конструктивно. Обсъдихме въпроси, касаещи проблеми при преподаването на български език в Запорожска област, в Мелитопол, Гордянск, и други градове. Договорихме се цялата налична информация, с която Министерството разполага, да ни бъде изпратена. Ние, от своя страна, ще проверим списъците с българските училища, и ще бъде направена проверка. Искам само да подчертая, че страната ни е многонационална - в училищата в Русия се изучават над 79 различни чужди езици, сред които и български. В Крим дори има училище, което обучава на български език децата от 1 до 10 клас, става въпрос за поне 75 деца. Опитах се да изясня казуса със спирането на преподаването на български език лично за себе си и установих, че няма достатъчно учители по български език в училищата на руска територия. Много граждани напуснаха страната, и в условията на военни действия и непредсказуеми ситуации е разбираемо, че някои училища работят с ограничен режим“, коментира Митрофанова.

А слуховете, че в различни училища на територията на Русия биват премахвани портрети на българи, посланикът коментира с думите: „Глупаци всякакви. Не мога да отговарям за постъпките на различни идиоти“.

На въпрос как оценява българо-руските отношения, посланикът на Русия отговори така: „Ох, печален въпрос ми задавате. От втората половина на 2019 г. за съжаление деградираха до практически много лошо ниво. Единствено междуправителствени контакти има, които са много епизодични по някои конкретни въпроси. Ние винаги сме готови на сътрудничество“, отвърна посланичката.

Грозев към Митрофанова: „Искате ме“, за да ми каже, че не ме искате??

Руският посланик Елеонора Митрофанова казва, че не знае защо съм в списъка на Русия за издирване, но че „няма да го преследваме по света, просто напомняме, че не е желан тук“. И така.. те ме „искат“, за да ми кажат, че не ме „искат“? Така журналистът Христо Грозев отговори на кзанато от Митрофанова.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 21:29, 29 дек 22

Мръсниц долна нее знаяла.А тв гое вписала в списъка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама