Увеличават минималната работна заплата

15:04, 29 дек 22 25 1876 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

На последното си заседание за годината Министерски съвет определи минималната месечна работна заплата от 1 януари да стане 780 лева. Към момента тя беше 710 лева. Това обяви на брифинг социалният министър Лазар Лазаров. 

„С този размер увеличението на МРЗ ще е с 9,9 на сто в сравнение със сегашния размер от 710 лв. В рамките на годишна база това увеличение ще е точно с 20 на сто“, посочи Лазаров, цитиран от Нова телевизия.

„По този начин се осигурява възможност за компенсиране нарастването на инфлацията през годината”, допълни още той. Към този момент тя е 16,9%. А натрупаната инфлация от началото на годината е 15,8%. “С увеличението от 20 на сто тези процеси са компенсирани и по този начин се дава възможност получаващи МРЗ, или лицата, чиито основни заплати се определят като съотношение от МРЗ, да имат увеличение от началото на януари“, каза ще социалният министър. 

Припомняме, че в навечерието на празниците социалните партньори не постигнаха съгласие какъв да е размерът на минималната работна заплата. Първоначалното предложение на правителството бе минималната работна заплата да стане 770 лв. от юни догодина, н впоследствие коригира прдложението си. Преди Националният съвет за тристранно сътрудничество пък депутатите не стигнаха до решение да увеличат минималната работна заплата до 850 лв. и така топката се прехвърли в Министерския съвет.

Минималната заплата все пак ще бъде повишена дори и без приемането на бюджет за 2023 г., като социалният министър Лазар Лазаров уточни след правителственото заседание, че според разчетите на финансовото ведомство това ще натовари бюджета с около 300 млн. лв. за цялата 2023 г.

Министърът допълни, че това увеличение не бива да се приема като опит да се транспонира директивата на Европейската комисия за минимално възнаграждение. Работата по това ще започне в началото на следващата година в сътрудничество със синдикатите и бизнеса. Идеята е тогава да се създаде механизъм, който да регулира размер на базовите заплати без административни корекции, пише economic.bg.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама