Дунавското хоро е със защитени авторски права

12:49, 29 дек 22 / Култура 25 2627 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Символът на новогодишното празненство - Дунавското хоро, чийто композитор е Дико Илиев, е със защитени права до 2056 г. и всяко негово публично изпълнение по закон трябва да става след уреждането им. Това напомня на организаторите на музикални събития сдружението за защита на авторските права в музиката МУЗИКАУТОР по повод предстоящите празненства.

„Въпреки дългогодишните усилия на организацията, множеството законодателни инициативи и синхронизиране на действащата нормативна уредба с тази в Европейския съюз в България творците продължават да бъдат ощетявани. Техните музикални произведения се използват, без да бъдат предварително уредени правата им по Закона за авторското право и сродните му права. Това се дължи на недостатъчния ресурс на държавата в контрола по спазването на закона, а в голяма степен и на нагласата на обществото и неразбирането за същността на правата и задълженията на ползвателите на авторски труд“, подчертават от сдружението.

„Дунавското хоро“ е създадено от Дико Илиев докато работи в оркестъра на Тридесет и шести пехотен козлодуйски полк в Оряхово и впоследствие го аранжира за духов оркестър. Той е композирал над 90 произведения, много от които погрешно се считат за „народна музика“, но това е авторска музика, създадена на фолклорна основа, припомнят от МУЗИКАУТОР.

„Това е валидно за много от авторските произведения, които МУЗИКАУТОР представлява на българския пазар, и показва нагледно как музиката се възприема като свободен за ползване продукт, без да се отчитат правата на създателите им и действащите закони“, коментира Иван Димитров - изпълнителен директор на сдружението за колективно управление на авторските права в музиката.

От МУЗИКАУТОР напомнят, че при липса на валиден музикален лиценз ползването е незаконно и подлежи на санкции, а контролът е вменен на Министерството на културата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама