Мобилните оператори вероятно ще вдигнат цените от догодина

12:37, 29 дек 22 25 1885 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Мобилните оператори вероятно ще вдигнат едностранно цените на месечните абонаменти от следващата година заради високата инфлация през 2022 г. Това прогнозира председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски. Според него новите условия ще влязат в сила най-рано през февруари 2023 г. след като излезе официалната статистика за инфлацията в България за тази година.

Клиентите трябва да бъдат информирани със съобщения, както се случи миналата година. Повишението вероятно ще засегне още интернет услугите и кабелната телевизия.

„В общите условия на договорите с операторите е записано, че месечните абонаменти се индексират със средногодшния индекс на потребителските цени на НСИ за предходната година. До края на ноември официалната статистика показва, че инфлацията е 15.8%, което означава драстично покачване на цените на мобилните услуги“, каза Майорски.

При месечен абонамент от 20 лв. ще има повишение с около 3 лв., при 30 лв. с около 5 лв., а при 40 лв. – с над 6 лв.

„Комисията за защита на потребителите не е направила нищо за една година във връзка с едностранното вдигане на месечните абонаменти при мобилните операторите. Договорите продължават да са в полза на компаниите, като клиентите не могат да се откажат от тях или да предоговорят условията си“, подчерта Майорски. По принцип евродирективата дава по-големи права и защита на потребителите, която не е пренесена добре в българското законодателство. Клиентите трябва да могат да се откажат от договора при промени от страна на мобилния оператор без допълнителни такси и начисления или да могат да си изберат друг по-евтин абонаментен план. Дори могат да предпочетат да си сменят оператора, ако друг им предлага по-изгодни условия.

От друга страна мобилните оператори получават милиони компенсации заради високите цени на електроенергията. Така с повишението на цените на абонаментите, компаниите ще реализират огромни печалби на гърба на потребителите, коментира Пейо Майорски. Според него омбудсманът, държавата и КЗП трябва да се намесят.

В началото на тази година мобилните оператори също повишиха цените между 1.5 и 3,3% заради инфлацията през 2021 г. Едностранното вдигане по действащите договори, мобилните оператори обясняват с предвидената подобна възможност в Общите условия към тях. Затова и не е възможно недоволните клиенти да прекратят договора си предсрочно, без да бъдат санкционирани с неустойки. Промяната засяга всички частни и бизнес клиенти, ползващи мобилни и фиксирани услуги.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама