До 2000 лв. глоба за нерегламентирано използване на фойерверки в София

10:11, 29 дек 22 / София 25 2363 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

От 500 до 2000 лв. е глобата за физически лица, които нерегламентирано използват пиратки в София. За юридически лица санкциите са от 3000 до 10 000 лева, посочват от Столичната община пред БТА по повод на предстоящите новогодишни празници.

Според новите правила на столичните власти фойерверки, пиратки, бомбички и всякакви пиротехнически средства от категория F2 и F3 могат да се използват само на Нова година, до 02.00 ч. на 1 януари. Извън това използването им е позволено единствено след предварително подадена заявка и разрешение от районната администрация.

От Столична община уточняват, че на новогодишния спектакъл Сцена под звездите“ на площад „Княз Александър I“ няма да има фойерверки. Оттам напомнят, че безконтролното използване на пиротехнически средства има негативен ефект върху малките деца, хората с увреждания и животните, заради силния шум от гърмежите.

Новите правила в Наредбата за обществения ред, с които се ограничава използването на пиротехника на територията на Столична община, влязоха в сила на 1 март тази година. До тях се стигна, след като в Столичния общински съвет беше внесена петиция със 17 хил. подписа. Според тях, ако човек иска да използва фойерверки, трябва 10 дни преди събитието да подаде заявление по образец в районната администрация, в което се посочва кога, къде и какво пиротехническо средство ще се използва. Районният кмет преценява дали да даде разрешение за употреба.

Пиротехническите средства са напълно забранени за употреба в междублоковите пространства, около лечебни заведения, училища, детски градини и църкви.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама