Парламентът отхвърли ветото върху Изборния кодекс

13:55, 23 дек 22 / Политика 25 2195 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Парламентът отхвърли ветото на президента върху промени в Изборния кодекс (ИК). Така повторно бе приет Законът за изменение и допълнение на Изборния кодекс. 

Законът беше подкрепен от 125 депутати, 101 бяха „против,  без „въздържал се". „За“ закона бяха ГЕРБ-СДС, ДПС и „БСП за България“. 

Против бяха от „Продължаваме промяната“, „Възраждане“ , „Демократична България“, „Български възход“ и нечленуващият в група Явор Божанков, предаде БТА. 

Така остана възможността да се гласува по избор - с хартиена или с машинна бюлетина. Гласуването ще е зад паравани, а не в „тъмни стаички". Бюлетините от машинното гласуване ще се броят от секционните избирателни комисии, заедно с хартиените бюлетините, а протоколът от машината няма да се прилага към този на комисията. 

Президентът наложи вето на Изборния кодекс

ЦИК, подпомагана от министъра на електронното управление, предоставя достъп до изходния код и документацията на електронната система за машинно гласуване, както и всички други софтуерни инструменти, приложими в Изборния процес. Всяка от партиите и коалициите ще могат да посочат не повече от три лица, които да имат достъп до изходния код и документация, предоставяна от ЦИК. Достъпът не се предоставя 10 дни преди изборния ден.

Промените отиват в КС 

В хода на дебата Калина Константинова от „Продължаваме промяната“ (ПП) припомни, че печатницата на БНБ е дала становище, според което няма време да се напечатат машинни бюлетини през следващите 8 месеца, а от ЦИК са отказали обяснение дали има достатъчно време да се напечатат тези нови бюлетини. Най-важният проблем, по думите на колегата ѝ Асен Василев, е, че в България има феодални мрежи и зависимости, които определят вота и именно хартиената бюлетина опорочава избора. 

„Демократична България“ ще формира искане за противоконституционност на промените в Изборния кодекс, обяви Атанас Славов. За внасянето на конституционна жалба са необходими подписите на поне 48 народни представители. Славов обяви, че ДБ ще търси подкрепа от всички парламентарни групи.  

Надежда Йорданова, също от ДБ, посочи, че ветото на президента е изцяло в интерес на българското общество. С това, което 48-то НС направи - взриви доверието в изборния процес, защото прие промени, които ще влошат условията за прозрачен, честен изборен процес, същевременно го направи с аргументи, които бяха фактически неверни, обясни тя. ГЕРБ, БСП ДПС на практика зачеркнаха машинното гласуване и отмениха експерименталното дистанционно гласуване без мотиви, изтъкна тя. Връщаме силата на гумичката и молива, допълни Йорданова.

Александър Николов от „Български възход“ (БВ) декларира подкрепа на парламентарната група за ветото на президента, определяйки го като мотивирано и основателно по същество. Той даде висока оценка на юридическия екип на държавния глава по отношение на анализа, правните и фактически мотиви, на които са стъпили при изготвянето му. Ветото на президента изцяло разбива основната  теза, че с промените в ИК се дава право на избор -  промените са единствено по отношение начина и технологията на гласуването; посочи представителят на БВ. 

Бранимир Балачев (ГЕРБ-СДС) подчерта, че промяната на носителя на вота не е нарушение и не лишава избирателите от избор. На нас от ГЕРБ-СДС ни трябва по-широка подкрепа за евентуално управление, а тя идва, когато гласуват поне над 50 процента, за да говорим, че имаме легитимност, обясни той. Според него машинният вот не е дал възможност на много хора да отидат до урните по различни причини, особено в големите секции. Считаме, че нямаме право да поставяме други ограничения, освен поставените в Конституцията за пълнолетие, добави депутатът. ГЕРБ-СДС имат дълбоки съмнения в софтуера на машините, с които се гласува в момента. Нормите, които сме въвели, са ясни и точни, категоричен е Балачев. 

„Месито от Банкя“

Кажете си истината че с „Месито от Банкя“ искате да манипулирате местните избори и да вкарате парламента в този цирк, поиска от Балачев Асен Василев, съпредседател на ПП. Не разбрах защо машинният протокол да не бъде част от документацията в края на деня, защо ви е страх от контролата, която машината може да произведе, коментира преди това съпредседателят на ПП Кирил Петков. ПП възнамеряват да внесат отново промени в ИК.

Кристиан Вигенин, „БСП за България“, посочи, че парламентарната му група с известно учудване е приела аргументите на президента, с които той атакува точно тези елементи, които от левицата считат, че подобряват изборния процес, изборното законодателство. Тези аргументи са лесно оборими, очевидно екипът на държавния глава този път се е затруднил да мотивира ветото по политически причини, посочи депутатът. БСП няма да се съобрази с тези аргументи и ще потвърди закона такъв, какъвто е приет, обяви Вигенин. В бъдеще, според него, целта трябва да е усъвършенстване на изборното законодателство. И даде пример, че е останал нерешен проблемът с избирателните списъци.

Не съм вярвал, че точно БСП ще реанимира ГЕРБ с промените в изборното законодателство, заяви Явор Божанков, нечленуващ в парламентарна група.

Цвета Рангелова от „Възраждане“ изтъкна, че това е най-важният закон, защото само с ясни и честни правила, по които могат да бъдат произведени избори, присъствието в тази зала ще бъде легитимно. Призовавам да подкрепите ветото на президента, тъй като считаме, че действително ИК се нуждае от още едно преосмисляне, завърши тя.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама