Радев: Войнолюбците в Народното събрание взеха решение за военна помощ за Украйна

12:23, 23 дек 22 / Политика 25 1997 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Ветото на оръжията за Украйна е абсолютно безпредметно. Това коментира президентът Румен Радев в отговор на решението на „Възраждане“ и БСП ще сезират КС за предоставянето на военна помощ на Украйна.

Указът е обнародван: може да започнем с изпращането на военна помощ за Украйна

„Неведнъж призовах депутатите за разум и отговорна позиция по темата. За съжаление войнолюбците в Народното събрание взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство и задължиха служебното правителство да сключи договор с Украйна за тази помощ“, каза той, цитиран от БНТ.

По думите му сезирането на Конституционния съд е абсолютно безнадежна кауза и няма да има никакъв ефект, както и ветото.

В днешната изключително крехка политическа ситуация Радев заяви, че всяка институция и всяка партия трябва стриктно да се придържат към закона. „Съгласно нормативната уредба налагането на вето не може да променя текстове по сключен вече международен договор. Сезирането на Конституционния съд след ратификация на международен договор е невъзможно. Конституционния съд категорично няма за какво да се произнесе“, каза той.

Радев уточни, че Министерството на отбраната днес ревизира наложения му от Народното събрание договор с Украйна. „Тази алинея, срещу която протестира г-жа Нинова, разбира се с основание, тя отпада от договора. В новата ревизия на договора тази алинея няма да я има и това е съгласувано с украинската страна. Това ще бъде внесено като вариант и готов проектодоговор веднага в НС след Нова година. Надявам се г-жа Нинова да не предава социалистите и да гласува промяната в договора, според която никое правителство няма да може само да взема решения за военна помощ за Украйна, а това ще стане само и единствено със санкциите на парламента", каза Радев.

В Министерствто на отбраната са извършени анализи какво може и не може да се даде на Украйна. Категорично няма да се дава самолети, зенитно-ракетни комплекси и танкове, които могат по някакъв начин да накърнят нашите бойни способности, каза още той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама