Путин обяви, че Русия иска да сложи край на войната

09:33, 23 дек 22 25 2609 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Русия иска да сложи край на войната и колкото по-бързо се стигне до преговори, толкова по-добре. Това заяви в четвъртък президентът Владимир Путин, предадоха световните агенции. Той направи изявление пред журналисти след заседание на Държавния съвет. Изявата му дойде на фона на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в САЩ.

Конфликтите завършват по един и същи начин

Всички въоръжени конфликти завършват по един или друг начин с преговори, по дипломатически път. Рано или късно всички страни, които са в състояние на конфликт, сядат и сключват споразумение. Колкото по-скоро това бъде осъзнато от тези, които ни се противопоставят, толкова по-добре. Ние никога не сме се отказвали от това“, заяви Путин в четвъртък.

Той коментира още, че много пъти е казвал, че всяко засилване на военните действия води до нови жертви на бойното поле и до неоправдани загуби.

Путин заяви още, че дори САЩ да предоставят на Украйна системата за противовъздушна защита „Пейтриът“, руснаците щели да се справят лесно. Той обясни, че тази система била стара и не работели като руската С-300, пише Mediapool„Добре, ще вземем това предвид и противодействие винаги ще се намери“, каза той.

Путин също така заяви, че таванът на цените, наложен на руския петрол от западните държави, целящ да ограничи възможностите на Русия да финансира войната, няма да навреди на руската икономика. Руският президент посочи, че ще подпише в началото на следващата седмица указ, в който ще бъде посочен отговорът на Русия.

За първи път Путин нарече случващото се в Украйна война

Руският президент Владимир Путин за първи път използва публично думата „война, за да назове конфликта в Украйна. 

Използването на думата „война, за да се опише конфликтът в Украйна, на практика е незаконно в Русия от март, когато руският лидер подписа закон за цензурата, според който разпространяването на фалшива информация за инвазията е престъпление, което се наказва с до 15 години затвор. Така че използването на думата от Путин не остана незабелязано, отбелязва Си Ен Ен.

Никита Юферев, общински депутат от Санкт Петербург, който избяга от Русия поради антивоенната си позиция, заяви, че е поискал от руските власти да съдят Путин за „разпространение на фалшива информация. „Няколко хиляди души вече са осъдени за такива думи за войната, написа той в Twitter.

Никаква индикация

Путин не е дал абсолютно никаква индикация, че смята да прекрати военния конфликт в Украйна, коментира в отговор говорителя на Белия дом Джон Кърби.

„Всичко, което той прави на земята и във въздуха, говори за човек, който иска да продължи насилието срещу украинския народ", коментира той.

По думите му американският президент Джо Байдън е отворен за преговори, но след като руският президент покаже сериозност за преговори.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама