Висшият съд разпореди освобождаването на известния сериен убиец Шарл "Змията" Собрадж

17:00, 22 дек 22 / Свят 25 1110 Шрифт:
Автор: Георги Павлов

В сряда висшият съд на Непал разпореди освобождаването от затвора на Шарл Собрадж -  известния френски сериен убиец, вдъхновил номинирания за награда телевизионен сериал "Змията" съобщи CNN.

Постановлението е издадено въз основа на възрастта и здравословното му състояние сподели говорителят на съда Бимал Паудел.

78-годишният Собрадж излежаваше доживотна присъда в затвор в предградието на Катманду Бхактапур за убийството на двама туристи през 1975 г. Много от предполагаемите му убийства остават неразкрити.

Състав от двама съдии на Върховния съд нареди на правителството да го освободи незабавно и да бъде депортиран в "неговата страна" в рамките на 15 дни, добави говорителят. Съдът заяви, че Собрадж страда от сърдечно заболяване и се нуждае от операция на отворено сърце.

Роден във френския Сайгон, Виетнам, Собрадж е вкаран в затвора в Париж през 1963 г. за кражба с взлом. След това е обвинен в извършване на престъпления в редица държави: Франция, Гърция, Турция, Иран, Афганистан, Пакистан, Непал, Индия, Тайланд и Малайзия.

Прякорът "Змията" придобива, поради склонността му да избягва властите.

Според биографите му Собрадж признава за поне 12 убийства в периода 1972-1976 г., а пред интервюиращите намеква и за други, преди да оттегли признанията си в навечерието на нови съдебни дела. Не е известен реалния брой на жертвите му.

През 2014 г. съдът в Непал осъжда Собрадж на 20 години затвор за убийството на канадския турист Лоран Кариер през 1975 г.

Драмата на BBC/Netflix от 2021 г., наречена "Змията", е базирана на историята на предполагаемите убийства на Собрадж. В нея се разказва как в продължение на години той избягва закона в цяла Азия, като се твърди, че е дрогирал, ограбвал и убивал туристи по т. нар. "хипи пътека".

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама