Войната в Украйна: Обзор и Перспективи

15:00, 30 дек 22 25 2266 Шрифт:
Автор: Георги Павлов

2022 година бе белязана от нахлуването на руските войски в Украйна. Събитието разтърси из основи международния ред и доведе до значими политически и икономически последици. То сплоти разединения демократичен свят и постави Москва в дълбока изолация. Бяха наложени тежки икономически санкции, а хиляди западни компании бяха принудени да прекратят операциите си  на територията на Руската федерация. Военният конфликт извади на бял свят очаквани политически опозиции, чието напрежение е налично от години.

Когато и да е краят на конфликта, става ясно, че светът няма да е същият след него.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Военните действия през 2022 преминаха в три фази.

Фаза 1 – Широкомащабна атака от Русия

На 24 февруари, 2022, г. Русия стартира всеобхватна инвазия в Украйна.

Руската армия нахлува на територията на Украйна по няколко направления:

  • От изток – към Луганска и Донецка област.
  • От юг – през Крим – на изток към Запорожието и на запад към Херсон
  • От север по три направления – от Русия към Харков и Суми и от Беларус към Киев.

Очакванията за бърза руска победа не се оправдават и след тежки боеве в покрайнините на Киев, Харков и Суми, руските войски понасят сериозни загуби, принуждавайки ги да се оттеглят. Кампанията е предшествана от продължително натрупване на руската армия от самото начало на 2021 г., както и от много руски искания за мерки за сигурност.

Фаза 2 – Фокус на изток

Руската офанзива измества фокуса си към превземането на Луганска и Донецка област. Изтеглените войски от северното направление са предислоцирани на източния фронт. Вследствие на по-концентрираните настъпателни действия е постигнат известен напредък. Превзети са Северодонецк и Лисичанск, както и почти цялата територия на Луганска област.

Фаза 3 – Украинската контраофанзива

Украинската контраофанзива започва през лятото, когато вследствие на бързите действия на украинската армия, се разпада руския фронт при Харков. Впоследствие е освободен ключовият град Изюм, с което опасността от падането на Донецка област намаля значително. През ноември руските сили са принудени да отстъпят от Херсон – единствения областен град попаднал в техни ръце.

 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Важни събития:

Потапянето на крайцера Москва – флагмана на руския черноморски флот. Действието намалява значително боеспособността на руските военноморски сили.

Обсадата на Мариупол и завода Азовстал – героичната съпротива на защитниците на града забавя руското настъпление към Донецка област от юг и дава време на украинските войски в другите части на страната да се реорганизират и въоръжат с ново западно оборудване.

САЩ доставят на Украйна ракетни системи HIMARS във версията им с обхват от около 80 км - Благодарение на тях, украинците успяват да разбият руската логистика като взривяват складовете им с боеприпаси и командните им центрове в близост до фронта.

Разрушаването на Антоновския мост край Херсон с ракети HIMARS - Това прекъсва руските доставки и прави неизбежно бъдещото отстъпление от западния бряг на река Днепър.

Битката при Бахмут – Засега това е най-ожесточената битка във войната. Води се от месеци и продължава и до днес. От руска страна тя се води от частната военна групировка „Вагнер“ на приближения до Путин олигарх Евгений Пригожин. Ако продължава така и за в бъдеще, това може да се превърне в руския Сталинград.

Руската атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна поставя пред сериозно изпитание жителите на големите градове в страната и логистиката на армията. С наближаването на зимата, тя създава условия за множество жертви сред цивилното население и има потенциал да предизвика вторична бежанска вълна.

Връщането на Херсон от украинците - В бърза офанзива Украйна си връща голяма част от североизточния район на Харков, включително град Изюм – бивш ключов руски логистичен център. Настъплението, което продължава, позволява на Киев да улови инерцията във войната.

Референдумът за окупираните области - В края на септември 2022 г., назначените от Русия служители в Украйна организират референдуми за присъединяването на окупираните от Русия територии на Украйна. Референдумът се проведе в областите Донецк, Луганск, Херсон и Запорижния. Референдумите са незаконни и не отговарят на демократичните стандарти. Понастоящем валидността на резултатите от референдумите е призната само от Северна Корея и от никоя друга суверенна държава.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какво вещае бъдещето?

Руската инвазия в Украйна доведе до най-големия конфликт в Европа от Втората световна война насам. Въпреки сериозния интензитет на войната и множеството жертви, шансовете за скорошно постигане на мир изглеждат малки. Това се дължи на факта, че полето, на което може да бъде постигнат консенсус е прекалено тясно и дори немислимо за някои.

Русия, която разполага с огромни ресурси, не може да си позволи да се оттегли без да е спечелила нищо, а западът не може да си позволи да допусне промяна на границите в Европа, постигната със сила. Поради това, войната ще бъде дълга и изтощителна, а мирът може да не бъде подписан в продължение на десетилетия след края на военните действия.

На фона на случващото се наблюдаваме множество сложни и стратегически ходове от всички страни, ходове, които ще променят геополитиката за десетилетия наред.

До този момент, Кремъл обвинява Украйна, че не желае да преговаря. Путин пък отхвърли призива на Зеленски руските войски да се изтеглят от страната преди Коледа. Това означава, че все още няма условия за постигане на мир и можем да очакваме войната да продължи.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама