Камарата на представителите в САЩ гласува за публикуване на данъчните декларации на Тръмп

14:11, 21 дек 22 / Политика 25 1008 Шрифт:
Автор:

Този ход слага край на почти четиригодишна съдебна битка на демократите за получаване на документите, която в крайна сметка беше решена от Върховния съд на САЩ миналия месец. Американските президенти не са задължени по закон да публикуват данъчните си декларации, но от десетилетия те го правят доброволно. Бившият президент се бори усилено, за да защити данъчните си декларации, се казва в BBC.

Комитетът по пътищата и средствата на Камарата на представителите на САЩ гласува с 24-16 гласа във вторник вечерта за публикуване на документите, като всички демократи в панела бяха за, а всички републиканци бяха против. Един от членовете на комисията, демократът от Пенсилвания Брендън Бойл, впоследствие каза: „Това е един от най-важните гласове, които някога ще дам като член на Конгреса, и аз стоя зад него на 100%“.

Кевин Брейди, водещият републиканец в комисията, каза, че демократите току-що са "отприщили опасно ново политическо оръжие". „Списъкът с враговете на Конгреса се върна“, каза конгресменът от Тексас. „Всеки американски данъкоплатец, който може да попадне на грешната страна на мнозинството в Конгреса, сега е изложен на риск

Не е ясно кога обществеността ще види финансовите документи, които произтичат от 2015-20 г., когато Тръмп се кандидатира за президент и служи в Белия дом. Лойд Догет, демократ от Тексас в панела, каза пред CNN, че пускането на файловете може да отнеме "няколко дни", за да се редактира лична информация, като номера на социалното осигуряване.

Докладите биха могли да предложат поглед от първа ръка към финансите на  Тръмп, включително неговите активи, източници на доходи, благотворителни вноски и задължения, включително възможността за заеми, дължими на чуждестранни лица.

През 2016 г. Тръмп стана първият номиниран за президент от голяма партия след Ричард Никсън през 1972 г., който отказа да публикува публично данъчните си декларации, докато води кампания за избор на власт. Тогава той каза, че ще го направи след приключване на проверката на Службата за вътрешни приходи.

Комитетът по пътищата и средствата на Камарата за първи път потърси декларациите, когато демократите поеха долната камара на Конгреса през 2019 г. Комитетът, позовавайки се на федерален закон, който й позволява да изисква специален достъп до индивидуални данъчни декларации, заяви, че информацията е необходима като част от преглед на федералния данъчен закон. Републиканските критици обаче възразиха, че подобни обяснения са просто извинение за достъп до финансовите документи.

Администрацията на Тръмп отказа да сътрудничи на искането на комисията, което предизвика продължителна съдебна битка, която приключи, когато Върховният съд на САЩ потвърди решението на апелативния съд, че демократите имат право на връщанията.

През 2020 г. New York Times се сдоби с изтекли копия от 18-годишните данъчни декларации на Тръмп. В поредица от статии по темата вестникът съобщава, че президентът не е плащал федерални данъци през 10 от тези 18 години и само $750 (£615) през всяка от първите си две години в Белия дом. Той също така разкри, че тогавашният президент е бил в битка със Службата за вътрешни приходи относно легитимността на възстановяването на данък от 72,9 милиона долара и дължи повече от 400 милиона долара дълг до 2024 г.

Тогава представител на бизнес империята на Тръмп отрече точността на доклада. Официалните копия от данъчните декларации на бившия президент, които сега се очаква да бъдат публикувани преди републиканците да поемат контрола над Конгреса на 3 януари, трябва да решат въпроса.

Гласуването идва един ден, след като панел на Конгреса, ръководен от демократите, поиска от Министерството на правосъдието на САЩ да преследва бившия президент за въстание и други наказателни обвинения, свързани с миналогодишния бунт от негови поддръжници в Капитолия, Вашингтон.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама