Обединителният боксов мач Усик-Фюри е договорен

13:15, 21 дек 22 / Спорт 25 2723 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Дългоочакваният обединителен мач за унифициране на световните титли в тежка категория на професионалния бокс е договорен. Александър Усик и Тайсън Фюри са се споразумели да се бият в началото на 2023 г., съобщи пред Sky Sports единият от промоутърите на британеца - Боб Аръм (неговата „Топ Ранк“ представлява Фюри заедно с агенцията Queensberry Promotions).

Аръм твърди, че нито Циганския крал, нито Украинската котка ще приемат да заложат срещу друг шампионските си пояси, преди да се срещнат на ринга. Фюри наскоро (на 4 декември) защити световната си титла във версия WBC (Световен боксов съвет) след победа с технически нокаут в 10-ия рунд над сънародника си Дерек Чисора. И още тогава призова публично на двубой присъстващия край ринга Усик - шампион във версии WBO (Световна боксова организация), WBA (Световна боксова асоциация), IBF (Международна боксова федерация) и IBO (Международна боксова организация). Според Аръм, остава само да се уточнят датата и мястото на дългоочаквания мач, пише „Сега“. 

„Двамата бойци се съгласиха това да е следващият им двубой - каза промоутърът. - С Фюри и Усик си имаме работа с двама възрастни, а не с многото [боклуци] тук и там. Усик е мой добър приятел, той е много интелигентен, а Тайсън е Супермен, както като спортист, така и като интелект. Така че те искат тази битка. И двамата я искат и ще има много малък, ако има въобще, шанс за объркване на нещата. Затова ще можем да направим така, че това да се случи. Аз съм много, много уверен. Казвам, че и двамата бойци се съгласиха да се бият един срещу друг без никакви междинни битки преди това“.

Обединеното кралство все още иска да организира мача, въпреки суперизгодните във финансово отношение оферти той да се проведе някъде из арабския свят.

„Сега въпросът е коя е датата и кое е мястото - казва Аръм. - Но тази битка определено ще се случи и ще се случи през първите 4 месеца на следващата година. Обсъждаме няколко значими оферти от Средния изток и също така има възможност да проведем битката на стадион "Уембли", с огромна публика от 95 000 души. Боксьорите имат сравнително кратък спортен живот и парите са важни. Така че, ако парите, които ни предложат, са реални, това трябва да се вземе под внимание. Но да се върнем на "Уембли" пред 95 000 души за мен наистина е разбунващо кръвта. Би било лудост, би било просто прекрасно. Надявам се да се споразумеем. Ще уредим всичко, надявам се може би до края на годината."

Последният боксьор, който държеше всички пояси в тежка категория (тогава те бяха 4) бе британецът Ленъкс Луис през 1999 г. След пенсионирането му през 2003 г. дойде доминацията на украинските братя Владимир и Виталий Кличко, които заедно държаха и четирите основни титли, но отказваха твърдо да се бият един срещу друг. 

Тайсън Фюри победи Владимир Кличко през 2015 г. и му отне три от поясите, а американецът Дионтей Уайлдър взе титлата на WBC същата година. После Фюри беше извън бокса две години, а Антъни Джошуа обедини титлите на WBO, WBA и IBF. Но пък той никога не се би с Уайлдър, когато американецът бе шампион на WBC.

Фюри се върна на ринга през 2018 г и победи Уайлдър. Обаче така и не се стигна до мач между него и Джошуа, който междувременно загуби и после си върна титлата в два мача с американеца Анди Руис-младши. Тогава на сцената излезе Усик и победи два пъти поред Джошуа и вече притежава четири от петте шампионски пояса. Очакваше се украинецът да ги заложи в мач срещу Фюри в края на тази година, но такъв така и не се състоя и Циганския крал защити титлата си срещу Чисора.

Сега обаче пътят към обединяване на трофеите след 23 години е открит. И двамата шампиони нямат загуба на професионалния ринг. Фюри е с баланс 34 мача - 33 победи (24 с нокаут) и 1 равен, а Усик е спечелил всичките си 20 двубоя (14 от които с нокаут).

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама