Размениха две новородени в столична болница

12:02, 21 дек 22 25 2284 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Две новородени бебета са били разменени в известна столична АГ болница. Случаят е отпреди няколко месеца, но до установяването му се е стигнало в началото на тази седмица, съобщи „24 часа“. Става въпрос за Столичната акушеро-гинекологична болница „Шейново“.

Заради съмнение, че детето, което отглежда не е нейно, два месеца след раждането, жена е поискала да бъде направен ДНК тест. Той е потвърдил, че пеленачето, с което се е прибрала от болницата, всъщност не е това, което е родила.

Младата жена е сигнализирала здравното заведение, което е започнало вътрешна проверка. Установено било, че номера на гривничката, която се поставя на детето при раждане, не съответства на този на майката. Така се стигнало до заключението, че две бебета, родени по едно и също време, са разменени и са дадени на грешните родители. Резултатът от ДНК-теста, който е бил готов в понеделник, доказал с категоричност, че детето е чуждо.

За случая са уведомени полиция и прокуратура, тъй като другата майка, за която се смята, че е взела другото новородено, отказала да се яви в болницата, за да ѝ бъде направен ДНК-тест и твърди, че детето, с което си е тръгнала от болницата, си е нейното. По информация на БНР майката, която не желае да се направи ДНК тест е от ромски произход. 

„Докторът дойде неочаквано у нас. Тя ми каза „Не се притеснявайте. Искам да сте спокойна. Ще ви кажа какво се случва, но искам да ви покажа снимки на другото бебенце”, разказва пред Нова телевизия Севда Михайлова, която отказва да повярва, че детето, което от два месеца отглежда не е нейно. Лекарят ѝ казал, че другото детенце е здраво и хубаво бебе. „Докторката каза, че разбрали от гривничките, че децата може да са разменени. Много се разстроих. Започнах да плача. Ден и нощ, откакто разбрах това нещо, не мога да спя, да се храня, нищо не ме вълнува. Само за това мисля”, споделя жената. Впоследствие тя и семейството ѝ са отишли в СДВР, за да разберат резултатите от ДНК теста, който са си направили и те също са показали, че бебетата са разменени.

Подозренията са, че в болницата бебетата може да са били разменени умишлено или да е допусната грешка от страна на персонала. Районната прокуратура вече обяви, че разследва информацията за разменените бебета, като от държавното обвинение съобщиха, че досъдебното производство е започнало преди дни.

Очаква се незабавната намеса на социалните власти, които временно да поемат грижата за двете разменени деца, докато тече дело за установяването на истинските им родители.

Не вярвам бебетата да са разменени умишлено

„Не вярвам бебетата да са разменени умишлено“, каза директорът на болница „Шейново“ д-р Румен Велев пред bTV. „Извършва се проверка, персоналът е разпитан – и те недоумяват как точно се е случило“, коментира Велев.

Той допълни, че все пак има някои подробности, които са „леко смущаващи“, но отказа да ги коментира докато тече проверката на прокуратурата.

„Имаме стриктни протоколи и правила, по които описваме новородените. Слагаме гривничките, записваме номерата, сравняваме ги при изписването и ми е трудно да ви кажа какво точно се е случило“, каза още Велев.

Виновните ще бъдат наказани

Кметът на София Йорданка Фандъкова също назначи проверка в болницата. „Виновните ще бъдат наказани“, увери заместник-кметът по здравеопазване Дончо Барбалов.

„Ще бъде проверена работата на болницата, на директора. За случая ще бъде сезиран и медицински одит към Министерството на здравеопазването, ако досега те не са сезирани. Много важно за нас е да възстановим доверието, защото за системата на здравеопазването е изключително важно доверието в нея да бъде силно и хората да знаят, че няма да има каквито и да било проблеми и ще се работи професионално в лечебните заведение. Връщане на доверието, наказване на виновните и бърза и обективна проверка“, посочи Барбалов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама