Заседналият „Вера Су“ се оказа в пъти по-евтин от разходите по спасяване

17:21, 20 дек 22 25 1010 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Заседналият миналата година край Камен бряг кораб „Вера Су“ бе продаден днес на търг в Морска администрация.

В търга днес е участвала една компания - „Варса шипинг“ООД, която е предложила да купи плавателния съд на обявената за начална цена - 276 000 долара без ДДС. 

Българската компания се занимава с ремонти и техническо обслужване на плавателни съдове. Купувачът е превел 10% от цената като депозит, подадените документи са проверени и съответстват на изискванията и критериите. 
По предварителна информация, новият собственик ще възстановява плавателния съд.

Моторния кораб „Вера Су“, плаващ под флага на Панама, заседна на скалистия бряг в района на местността  „Яйлата” на 20 септември 2021 година. Държавата обяви плавателния съд за продажба, за да покрие разходите за спасяване на екипажа и предотвратяването на екологична катастрофа в Черно море. 

Операцията по спасяването на  „Вера Су“ струваше над два милиона лева. Преди това се проведоха три неуспешни търга, на които не се явиха купувачи. В резултат цената непрекъснато падаше. Първоначално тя бе 460 000 долара. Поради липса на кандидати за обявените по-рано тръжни процедури обаче, цената на кораба беше намалена почти наполовина, припомня БНР.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама