Правителството ще определи минималната заплата за 2023 г.

14:05, 20 дек 22 25 1916 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Депутатите от парламентарната социална комисия оставиха в ръцете на правителството да определи размера на минималната работна заплата за 2023 година.

По предложение на ГЕРБ-СДС отпадна текстът от приетия на първо четене проект за промени в Кодекса на труда, който предвиждаше Министерски съвет да определи минималната заплата за догодина, като тя не може да е по-малка от 50 на сто от средната брутна работна заплата за страната за предходните 12 месеца или 850 лева.

Според председателя на комисията Георги Гьоков от БСП по този начин се зачертават усилията на законотворците досега. „С това решение на комисията днес, и ако се приеме от Народното събрание в този му вид, правят минималната работна заплата 770 лв., това е“. 

Депутатите от комисията приеха по предложение на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната" в закона да се запише понятието „брутна минимална работна заплата“, но не приеха дефиниция за него, предаде БНР. 

Абсурд 

„Това е абсурд. По предложение на ГЕРБ и с подкрепата на „Продължаваме промяната“ и „Български възход“, увеличение на минималната работна заплата от 2023 г. няма да има“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседание на социалната комисия в парламента. Според Нинова е абсурдно приетото решение от 1-ви септември догодина Министерски съвет да определя минималната заплата за 2024 г.

Вторият абсурд - вкараха в минималната заплата думата „брутна“ минимална заплата. Това означава, че много хора сега ще получат и по-малко от 710 лв.“, коментира лидерът на БСП, цитирана от bTV. 

Корнелия Нинова обясни, че в минимална брутна заплата от 850 лв. влизат клас прослужено време, нощен труд, извънреден труд. „Всичко това досега се заплащаше над заплатата, а сега влиза вътре. ПП премахнаха клас прослужено време, сега да излязат и да го обяснят на хората“, каза тя и определи това като „безхаберие“.

По думите й това означава, че ако минималната заплата е 850 лв. и човек, който има повече прослужено време трябва да извади 250 лв. от тях, реалната минимална заплата ще остане 600 лв., тоест по-ниска от сегашната. 

Ние ги призовахме няколко пъти да оттеглят тези безумни предложения. Всичко, което направихме дотук, замина в канала“, заяви лидерът на левицата и допълни: „Те сега да носят отговорност и да се знае от българските граждани кой какво е направил. Не всички депутати ощетиха народа“, каза още Корнелия Нинова. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама