Показаха първите банкноти с крал Чарлз III

19:15, 20 дек 22 / Свят 25 1789 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Английската централна банка (Bank of England) представи първите си банкноти с изображението на крал Чарлз III. Въпреки това те ще ще влязат в обращение от средата на 2024 г., за да заменят постепенно тези с изображението на кралица Елизабет II. Чарлз II стана крал през септември след смъртта на кралица Елизабет, която бе на трона 70 години.

Новите банкноти от полимерен материал от 5, 10, 20 и 50 паунда имат портрет на Чарлз отпред, както и негова камея (вид овално изображение или изделие, често използвано и в бижутерството) в прозрачния защитен прозорец на банкнотите, като в останалата си част остават сходно с настоящия дизайн, пише БТА.

„Това е важен момент, тъй като кралят е едва вторият монарх, изобразен на нашите банкноти“, каза в изявление управителят на банката Андрю Бейли. Кралица Елизабет се появява за първи път върху банкнотите през 1960 г., за разлика от британските монети, които отдавна съдържат изображения на владетелите на страната.

Кралският монетен двор на Великобритания започна да пуска първите монети с профила на Чарлз в общо обращение на 8 декември.
Английската централна банка не възнамерява да изтегля принудително банкноти с изображение на кралица Елизабет Втора, докато не бъдат износени, така че и двата вида банкноти ще бъдат в обращение няколко години.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама