Енергийният министър прогнозира с 30% по-скъп природен газ през януари

09:30, 20 дек 22 / Политика 25 1369 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

30% увеличение на цената на газа през зимните месеци. Това прогнозира енергийният министър Росен Христов в ефира на Нова телевизия. Причината - очаква се да използваме количества от хранилището в Чирен, които са купени на по-високи цени.

„Надявам се цената да е под 200 лв., но вероятно средната цена ще е около 200 лв., което е в границата на приемливото”, поясни той. Междувременно, до 10 дни България трябва да финализира преговорите с Турция за доставка на природен газ. Очаква се да бъдат сключени дългосрочни договори.

„България консумира около 3,5 млрд. куб. метра газ на година. 1 млрд. идва от Азербайджан, тоест около 30%. В момента всичко останало купуваме от Гърция- втечнен и тръбен газ. Това са краткосрочни договори. С Турция направихме голям пробив при срещата между Радев и Ердоган. Българският президент успя да договори изцяло промяна в тяхната позиция спрямо партньорството ни. Това не е постигано никога досега  - да ползваме турските терминали за втечнен газ. Преговаряме за 1 млрд. куб. метра, което са още 30%. Говорим за 13-годишен договор на много изгодни цени. Трябва да е пак с кораби и да се втечнява. Следващата стъпка е доставката на кораби. Върви 10-годишен търг. Турция ни предлага да се включим в техните преговори с няколко от най-крупните световни доставчици. Преговарят основно с американски компании и с европейски – Норвегия”, поясни министърът на енергетиката.

По думите му служебното правителство се е опитало през октомври и ноември да държи ниски цени, защото август и септември бизнесът е бил шокиран.

„Средната стойност се определя от целия микс от газа, който имаме в страната. Зимните месеци започваме към количествата, които купуваме, да добавяме и от Чирен. Там, за съжаление бяха нагнетени количества, които са купени на много висока цена август и септември от предишното правителство. Сега ги ползваме и те вдигат средната цена на всичкия газ, който купуваме. Другият компонент, на който можем да влияем повече, е втечненият газ, който продължаваме да купуваме на месечна база. Именно за това беше и тази борба в Брюксел за цената на тавана на газа. Ние и още 10 държави преговаряхме много усилено. Нашето предложение беше от порядъка 150-160 евро. Холандия предлагаше 275 евро. С дълги преговори го смъкнаха на 200, после на 188. Регулаторът следи калкулацията да е точна. Имам очаквания, че ще успеем да смъкнем под 200. С приемането на тавана се надявам цените на борсите да започнат да спадат”, поясни Христов.

Относно дарените от България генератори за Украйна, Христов поясни, че ситуацията в Болград е много тежка. „70% от населението там е българско. Закарахме 16 генератора, които да обслужват обществените сгради – училища, болници. Не е нормално в 21 век в Европа подобни конфликти да се решават с танкове, с оръжия”, каза още енергийният министър.

Той е категоричен, че рафинерията „Лукойл Нефтохим” трябва да работи, ако искаме да имаме евтини горива.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:50, 20 дек 22

Олигофренчов, нали ЕС нали иха таван на газа. И защо сте нагнетява ли по- скъп газ в Чирен. Пак ли са ви виновни ПП. Безродници сте и слугувате на Митрофанова, Путин заедно с президента Шарлатанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама