Българският пилот Никола Цолов - с едно стъпало по-близо до Формула 1

15:13, 19 дек 22 / Спорт 25 2130 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Българският пилот Никола Цолов направи поредна стъпка в кариерата си и през 2023 г. ще се състезава във Формула 3. Това обяви френският отбор ART Grand Prix, който обяви пилотския си състав за новия сезон, пише „Дневник“.

През 2022 г. Цолов, който е само на 15 години, спечели титлата в испанската Формула 4. Това беше неговият дебютен сезон в състезанията с едноместни болиди. Цолов го направи по безапелационен начин с 12 победи от 21 старта.

Българин спечели титлата в испанската Формула 4

В края на ноември Цолов заяви, че е готов да направи стъпка напред и да кара във Формула 3. „За мен е удоволствие да премина във Формула 3 догодина с ART Grand Prix. Отборът винаги е бил много успешен във всеки шампионат, в който са участвали, и много пилоти от Ф1 са били част от отбора. Така че съм супер щастлив да започна нашето пътешествие“, заяви българският пилот.

Формула 3 е световен шампионат и се провежда на същите трасета в уикендите на Формула 1. През 2023 г. сезонът ще включва 10 старта - Бахрейн, Австралия, „Имола“, Монте Карло, Испания, Австия, Великобритания, Унгария, Белгия и финал на „Монца“. Състезанията започват на 5 март и приключват на 3 септември.

В ART Grand Prix Цолов ще е съотборник с настоящия шампион Виктор Мартенс. Той участваше в тестове на испанската писта „Херес“. „Въпреки че това беше неговият дебют с болид от Формула 3 Никола впечатли с темпото си на “Херес“. Той потвърди способността си да се адаптира бързо и добре към нова среда, както и да извлече максимума от автомобила. Неговата естествена скорост е подсилена от голяма жажда за учене и от забележителна сериозност и решителност за такава млада възраст“, каза шефът на тима Себастиен Филип.

Френският отбор е с дълга история, като е основан още през 1991 г. от Никола Тодт (син на президента на ФИА Жан Тодт) и новия шеф на „Ферари“ Фредерик Васьор. През тима са минали настоящи пилоти във Формула 1 като Алекс Албън, Джордж Ръсел, Ник Де Врийс и бивш такъв като Никита Мазепин.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама