Китай може да стигне близо милион смъртни случаи, докато излиза от нулевия Covid

14:20, 19 дек 22 25 926 Шрифт:
Автор:

Внезапното и недостатъчно подготвено излизане на Китай от нулевия Covid може да доведе до близо 1 милион смъртни случая, според ново проучване, докато страната се подготвя за безпрецедентна вълна от инфекции, разпространяващи се от най-големите й градове до обширните й селски райони, се казва в CNN.

В продължение на почти три години китайското правителство използва строги мерки, централизирани карантини, масови тестове и стриктно проследяване на контактите, за да ограничи разпространението на вируса. Тази скъпоструваща стратегия беше изоставена по-рано този месец след взрив от протести в цялата страна срещу строгите ограничения, които преобърнаха бизнеса и ежедневния живот.

Експертите предупредиха, че страната е зле подготвена за такова драстично излизане, понеже нито успя да увеличи процента на ваксиниране на възрастните хора, нито да увеличи капацитета за интензивни грижи в болниците и да натрупа антивирусни лекарства.

При настоящите условия повторното отваряне в цялата страна може да доведе до до 684 смъртни случая на милион души, според прогнозите на трима професори от университета в Хонконг. Предвид факта, че населението на Китай е 1,4 милиарда души, това ще се равнява на 964 400 смъртни случая.

Увеличението на инфекциите „вероятно ще претовари много местни здравни системи в цялата страна“, се казва в изследователския документ, публикуван миналата седмица на сървъра за предпечат на Medrxiv и който все още не е преминал партньорска проверка, споделят от CNN.

Едновременното премахване на ограниченията във всички провинции би довело до изисквания за хоспитализация 1,5 до 2,5 пъти повече от болничния капацитет, според проучването. Този най-лош сценарий обаче може да бъде избегнат, ако Китай бързо пусне бустерни ваксини и антивирусни лекарства.

В понеделник китайските здравни власти обявиха два смъртни случая на Covid, и двата в столицата Пекин, която се бори с най-лошото си огнище от началото на пандемията. Това бяха първите официално докладвани смъртни случаи след драматичното облекчаване на ограниченията на 7 декември, въпреки че публикации в китайските социални медии сочат скок в търсенето в погребалните домове и крематориуми в Пекин през последните седмици.

Други големи градове също са изправени пред скок на инфекциите. Във финансовия център Шанхай училищата преместиха повечето класове онлайн от понеделник. В южния метрополис Гуанджоу властите казаха на учениците, които вече посещават онлайн уроци, и на децата в предучилищна възраст да не се подготвят за връщане в училище.

В мегаполиса Чунцин в югозападната част властите обявиха в неделя, че работниците в публичния сектор с положителен тест за Covid могат да отидат на работа „както нормално“ – забележителен обрат за град, който само преди седмици беше в агонията на масово блокиране.

Трудно е да се прецени истинският мащаб на епидемията по официални числа. Китай спря да докладва асимптоматични случаи миналата седмица, като призна, че вече не е възможно да се проследи действителният брой инфекции. Тези асимптоматични случаи представляваха по-голямата част от официалния брой случаи в страната. Но останалата част от броя на случаите също е обезсмислена, тъй като градовете отменят масовото тестване и позволяват на хората да използват антигенни тестове и да се изолират у дома.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама