Папата разпореди да бъдат върнати скулптурите на Партенона от Ватикана в Гърция

14:30, 19 дек 22 / Култура 25 1339 Шрифт:
Автор: Георги Павлов

Папа Франциск реши да върне на Гърция три 2500-годишни части от Партенона, които повече от век се намират в папските колекции на Ватиканските музеи съобщи CNN.

В петък Ватикана съобщи, че частите ще бъдат предадени на Йероним II - главата на Гръцката православна църква - като жест на икуменически диалог с Римокатолическата църква.

Решението изпъква на фона на думите на Борис Джонсън, който тази година заяви пред гръцкия вестник Tа Nea, че няма да върнат частите от Великобритания, защото били законно придобити.

Партенонът, намиращ се в Акропола в Атина, е завършен през V в. пр.н.е. като храм на богинята Атина. Декоративните му фризове съдържат някои от най-великите образци на древногръцката скулптура.

 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Не е ясно все още какви са плановете на Йероним за скулптурите.

Според уебсайта на Ватиканските музеи една от частите е главата на конят, теглил колесницата на Атина в западната част на сградата. Останалите са от главата на момче и главата на брадат мъж. Намират във Ватикана още от XIX век.

Експонатите ще бъдат върнати в Гърция, като мраморите са част от т.нар. битка за елгинските мрамори между Лондон и Атина.

Лорд Елгин става британски посланик в Османската империя през 1799 г. , когато Гърция е под османска окупация. Той установява, че Партенона на Акропола е в опасно състояние след ранното християнско разрушение и превръщането му в джамия от османците. Това го води до решението да запази някои от най-добрите статуи, метопи и фризове от Партенона. Султанът дава две ратификации на Елгин и оттогава скулптурите са собственост на Англия. Гърция оспорва това, тъй като твърди, че османците са били нашественици и не са имали права върху скулптурите. Оттогава се води дебат на кого всъщност принадлежат те.

Снимка: ЕПА/ БГНЕС

Лина Мендони - гръцкият министър на културата - изрази благодарността си към папа Франциск "за великодушното решение", обяснявайки, че подкрепя усилията на правителството за връщането на мраморите от Британския музей. Гърция неведнъж е призовавала за окончателното връщане на 2500-годишните скулптури.

Британският музей засега винаги е отказвал връщането на мраморите, които включват около половината от 160-метровия фриз, украсявал Партенона, настоявайки, че всичко е придобито законно.

През март агенцията на ООН за култура ЮНЕСКО призова Гърция и Великобритания да постигнат споразумение.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама