Меси е най-добрият футболист на Световното

10:18, 19 дек 22 / Спорт 25 2800 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Лионел Меси спечели „Златната топка“ за най-добър футболист на Световното първенство по футбол, след като изведе Аржентина с капитанската лента до трета купа в историята. Той вкара два гола на финала срещу Франция, а след това се разписа и при дузпите. 

Меси спечели приза и през 2014 г. в Бразилия, въпреки че тогава Аржентина загуби финала срещу Германия след продължения. Той е и седемкратен носител на т.нар. трофей Ballon d'Or за най-добър футболист в света.

Мбапе е носител на „Златната обувка“ за най-резултатен футболист в Катар 2022. Френският национал започна финала при равенство с Меси с по пет попадения, но отбеляза хеттрик и така завърши турнира със сбор от осем. Мбапе вкара други четири гола преди в Русия, когато „обувката“ завърши в ръцете на англичанина Хари Кейн.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Емилиано Мартинес пък получи „Златната ръкавица“ за най-добър вратар на световното първенство. Той допусна осем попадения в седем мача и бе в основата на победите срещу Нидерландия и Франция при изпълнения на дузпи, съобщи БНР. 

ФИФА обяви за най-добър млад футболист на турнира в Катар аржентинеца Енцо Фернандес. 21-годишният футболист на Бенфика игра в седем мача на турнира и бе титуляр в пет от тях, включително от началото до края на финала с Франция. Той вкара един гол на Мексико.

Меси остава в националния 

Футболната суперзвезда Лионел Меси заяви, че ще продължи да играе за националния отбор на Аржентина „още няколко мача като световен шампион“, след спечелването на титлата от Мондиал 2022 в Катар, предаде агенция ДПА.

Очевидно исках да приключа кариерата си с това, не мога да желая повече. Благодаря на Господ, той ми даде всичко. Почти приключвайки кариерата си по този начин, впечатляващо е“, коментира Лионел Меси пред аржентинската телевизия TyC Sports.

„Какво ще се случи след това? Спечелих Копа Америка, световното първенство… Почти приключих. Наслаждавам се на националния отбор, на тази група играчи, искам да продължа да изживявам още няколко мача като световен шампион. Искам да отнеса трофея в Аржентина и да го отпразнуваме с всички. Това е мечтата на всяко дете, а аз бях истински щастлив да постигна всичко и това, което ми липсваше е тук“, продължи Лионел Меси.

„Толкова дълго мечтах за това, толкова го исках, че все още не мога да повярвам“, написа малко по-късно аржентинският футболист в социалната мрежа Инстаграм.

„Благодаря на семейството ми, на всички, които ме подкрепят и вярваха в нас. Доказахме още веднъж, че аржентинците, когато се борят заедно и са обединени, сме способни да постигнем целите си. Заслугата е на отбора, който е над индивидуалностите. Това е силата на всички нас да се борим за една и съща мечта, която бе и мечта на всички аржентинци. Направихме го“, добави Меси.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама