За баланса в телевизията и публичните изяви

13:30, 18 дек 22 / Култура 25 1788 Шрифт:
Автор: Иво Тицин

Събота вечер, известният певец и вече режисьор - Иво Димчев - даде интервю в „Събота вечер с БНТ“. Пред Ники Станоев, той разказа за скорошното си участие във филма на Тео Ушев, за домашните си концерти по време на COVID-19 и за своите украински фенове. Димчев, наблягайки на творчеството си няколко пъти, спомена колко е „екстравагантен“, „особен“ и „нековенционален“. Ден преди това той публикува следното в Instagram:

Снимка: Screenshot / Instagram

Не е ясно защо Димчев решава да ни сподели това и дали подобни неща изобщо следва да ни интересуват. Определено поведението му онлайн контрастира много с това, което е в телевизията. По този повод, както и за екстравагантността на Димчев, Борислав Велков написа във Facebook:

„Надявам се, че Иво Димчев, който не познавам лично е в добро здраве! Искрено му го пожелавам? Не става ясно какво точно му вливат в тази клиника, но препоръчвам да се запознаете с текста️ Не бих го коментирал, защото e слаб,

дори в опита си да бъде имфлуенсър и да "изпише веждите" на клиниката с въпросните вливки от типа - зов за внимание. Все пак го прочетете, защото се надявам аз да съм се объркал!

? Участието му по Българска национална БНТ обаче на мен ми вля нещо? Рядко си позволявам, но като председател на Обществения съвет на БНТ съветвам редакторите на продукцията да анализират повече в посока на съдържанието,

което ни предлагат и публичното поведение на гостите си. Говорим за Обществената телевизия драги зрители. Иначе, в рамките на 10 Мин. г-н Димчев се самоопредели около 20 пъти за екстравагантен! Такива можем да наречем например Дейвид Боуи, Принс, Бой Джордж, Дейв Ган, Брайън Фери, Фиш, Ричард Ашкрофт ....и т.н. и т.н. Разликата е, че те никога не са се определяли като такива, а са оставяли творчеството им да говори за тях. В същите 10 мин. г-н Димчев нарече писането на текстове "конвенционално" занимание, което той не одобрява, но все пак е започнал да пише гениални текстове:) Айде бе:) Представям си, дали би казал същото в компанията на някой от по-горе изброените екстравагантни;) Не на последно място в 10те минути загатна/натърти за участията му в LA, Холивуд, Ню Йорк, редица световни фестивали? Наистина се шашнах, защото докато го гледах си бях пуснал един джаз сешън на Принс от 1977, което някак си ме обърка в избора на културна програма за събота вечер. Тъжно е колко сме стеснили културната рамка? Но, утре е неделя! Прекрасен ден за една bani4ka в началото на деня u един iKu/юr за края на уикенда? Вливането прави силата?“  

Снимка: БГНЕС

Коментарът на Велков ни кара да се запитаме: докъде се простират границите на публичната изява или става въпрос просто за лош вкус базиран на имидж? Разбира се, не бихме могли да сме наясно с целите на Димчев в публикацията или в изявата му. Определено не би било добре някой, гледайки го в националната телевизия, да отвори профила му и да се натъкне на поста вместо на творчеството му.

При всички положения е ясно, че коментарът на Димчев е с вид инфлуенсърско съдържание. Но дори тогава, нужно ли е, в опит да се запознаем с творчеството му, да се натъкваме на подобна информация? Или това е просто част от маркетинг имиджа на Димчев, който цели да шокира, но с потенциал да отблъсне потенциалния фен? От друга страна, адекватно ли е това отношение на някой взел огромни суми от НФК (около 100 000 хил.)? А ако това наистина е инфлуенсърски пост е нужно да се запитаме: къде са границите на изказа дори в спонсориран текст или съответните фирми нямат проблем да боравят с лошия вкус?

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама