„Идиот“: защо осъдиха кмета на Истанбул

12:53, 16 дек 22 / Свят 25 2306 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Десетки хиляди турци се събраха на централен площад в Истанбул в знак на солидарност с осъдения кмет на града. Протестиращите скандираха послания срещу правителството на сегашния президент Ердоган и неговата партия. 

Екрем Имамоглу беше осъден на повече от две години затвор за обида на официални лица в реч от 2019 г. Съдът му наложи и забрана за участие в политиката, което ще му попречи да се изправи срещу Ердоган на президентските избори догодина. Популярният кмет е смятан за потенциален съперник на президента Ердоган, който управлява от 20 години, предаде Нова телевизия.

Съединените щати, Германия и международни правозащитни групи вечеосъдиха съдебното решение. Решението на съда не е окончателно, а Имамоглу отрича обвиненията. Не е ясно дали и кога присъдата срещу Имамоглу ще бъде потвърдена, но ако това стане властта в най-големия град и финансова столица на Турция ще бъде предадена на управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган, която доминира в градския съвет.

Защо осъдиха кмета на Истанбул?

Екрем Имамоглу е отговорен за една от най-сериозните изборни загуби на турския президент и партиен лидер на Партията на справедливостта и развитието (ПСР).Въпреки че самият Ердоган не участва в местните избори в Истанбул през 2019 година, лоялният към него бивш премиер Бинали Йълдъръм бе основният конкурент на Имамоглу, припомня „Дойче веле“.

В нощта на изборите Йълдъръм обяви, че е спечелил още преди да бъдат преброени всички бюлетини. Всъщност той имаше 14 000 гласове преднина. Въпреки това доминираният от ПСР избирателен съвет анулира вота и насрочи нови избори. На втория вот жителите на мегаполиса дадоха категорична преднина на Имамоглу - той водеше с 800 000 гласа. 

В обвинителния акт срещу кмета на Истанбул, който е член на опозиционната Републиканска народна партия, се посочва, че той е наркъл „идиоти“ членове на Висшия избирателен съвет след анулирането на изборите. Обидата обаче си има предистория. Имамоглу се е оплакал от анулирането на изборите на конгрес на Съвета на Европа. В отговор на това турският вътрешен министър Сюлейман Сьойлу го нарекъл идиот на събитие на полицията в Анкара. След това телевизионен журналист попитал Имамоглу какво мисли за изявлението на Сьойлу, а настоящият кмет отговорил, че „идиотите са онези“, които са анулирали вота.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама