„Кукла на конци“: ГЕРБ и ДПС напуснаха срещата с Денков

14:00, 16 дек 22 / Политика 25 1250 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

С враждебност от страна на ГЕРБ-СДС и ДПС, и с умерено добро отношение от БСП, „Демократична България“ и „Български възход“, преминаха първите консултации на кандидат-премиера на „Продължаваме промяната“ Николай Денков с парламентарните формации.

Депутатите на Бойко Борисов дойдоха единствено, за да обяснят, че няма да го подкрепят, защото го смятат за „кукла на конци“ на водачите на ПП Асен Василев и Кирил Петков. Веднага след това напуснаха срещата. Малко по-късно същото направиха и от ДПС, пише „Сега“. От „Възраждане“ пък още вчера обявиха, че няма да участват в разговорите, тъй като според тях е най-добре да се върви към нови избори. 

Приоритетите на Денков

В началото Денков накратко описа приоритетите си: намаляване на неравенството в обществото, но по начин, по който да не се застраши финансовата стабилност на страната; по отношение на бизнеса - да се обложат свръхпечалбите в енергетиката, да се облекчи тежестта на работодателите при болничен и др.; да се повиши доверието в демокрацията, включително чрез обсъждане на изборния процес; да се работи за влизане в Шенген и еврозоната без забавяне.

Кукла на конци

Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова обяви разговора за закъснял, тъй като вече са „изгорени много мостове“.

„Струва ми се, че влизате в роля на кукла на конци и зад вашия широк академичен образ стоят номинациите, които и вчера и днес обявихте в телевизионен ефир. Считаме, че хора които през 8-месечно управление доказаха, че не могат да се справят в правителство, не могат и сега да го направят. Иначе към вашата персонална кандидатура, поздравления - ние ви познаваме добре. Вие сте бил заместник-министър в наше правителство. Силно ни притеснява обаче, че в програма без ясни констатации вие търсите диалог за обсъждане на бъдещи коалиции. Участието ни в такива разговори се изчерпва до тук“, заяви Атанасова, цитирана от БГНЕС. 

Тя жегна Денков, че миналата седмица ПП е отказала да се яви на разговори с претендента на ГЕРБ Николай Габровски.

„Ако говорим за изгорени мостове, трябва да започнем от свалянето на правителството на ПП“, коментира Денков. Той призова останалите участници на срещата да гледат напред, а не назад, към миналото.

И ДПС играе контра

Водачът на ДПС Мустафа Карадайъ използва срещата, за да изрази за пореден път негодуванието си срещу бившия вътрешен министър Бойко Рашков и да го обвини в полицейски натиск над движението. Карадайъ огласи отново и нападките си срещу Кирил Петков заради казуса с канадското му гражданство, докато беше служебен министър.

Денков обясни въпроса за гражданството с особеностите на англосаксонската правна система, с която се съобразявал Петков, когато обявил отказа си от чуждия паспорт. И допълни, че „Кирил Петков, за да се включи в едно правителство, в едни трудни времена, направи доста лични жертви, които заслужават уважение“. Това ядоса Карадайъ, който заяви, че говорил за съвсем други неща. След това той стана и също напусна.

БСП, ДБ и БВ – умерено добронамерени

Доста меки бяха представителите на БСП на фона на сблъсъците между левицата и ПП през последните седмици по повод хартиените бюлетини, военната помощ за Украйна и държавния бюджет. Депутатът Георги Свиленски с удоволствие констатира, че сред приоритетите на Денков вече отсъства въпросът за премахване на направените промени в изборния закон. Той изрази надежда, че темата няма да се превръща в залог за едно бъдещо правителство. И поздрави ПП за „впечатляващата кандидатура“ на Денков, като в същото време предупреди, че такава е била и номинацията на Габровски, която пропадна при гласуването й в пленарната зала.

По повод Изборния кодекс Денков напомни, че с промените на практика е премахнат машинният вот. Той обаче допусна, че могат да се обсъдят различни варианти по казуса, които да задоволят както ПП, така и БСП.

Добронамерено кандидатурата му посрещнаха ДБ и БВ. Пред тях акад. Денков се ангажира, че ще направи пътна карта със законодателните приоритети, за които е възможно да се намери мнозинство в парламента. По думите му, докато не се постигне съгласие върху определени политики, няма да се занимава с парливия въпрос за персоналния състав на кабинета му.

Оценката на Денков за възможността да се състави правителство беше умерена: „Смятам, че шанс има. Не е голям, но има и трябва да го използваме.“ Също така предпазливо се изказа Асен Василев, който посочи, че по конкретни теми могат да се намерят мнозинства, и остава да се види дали това ще се трансформира в съгласие за правителство.

Междувременно в отговор на настойчивите твърдения, че акад. Николай Денков е работил за Бойко Борисов, от пресцентъра на ПП разпратиха „истинската“ му биография. В нея те акцентират, че акад. Денков е подал оставка като зам.-министър на образованието във втория кабинет „Борисов“ подари „несъгласие с политиката на тогавашното ръководство на МОН“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:01, 16 дек 22

Заради един бандит според бивш покоен американски посланик, и неговият чадър Каскетов, както и дебеличкия от списъка Магнитски, както и учиндолският шарлатанин, не може България да тръгне напред. Необходима е смяна на поколенията, и изхвърляне на всички мутри от политиката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама