ЕС прие девети пакет санкции срещу Москва

10:47, 16 дек 22 25 2157 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Лидерите на Европейския съюз приключиха последната си среща на върха за 2022 г. със споразумение да предоставят 18 милиарда евро за финансиране на Украйна през следващата година и наложиха повече санкции на Русия, предаде Ройтерс.

ЕС се готви също да ограничи цените на природния газ и да подпомогне своята индустрия.

В последния момент Полша оттегли ветото си върху глобалния минимален корпоративен данък, деблокирайки серия от свързани с него споразумения, включително заема за Украйна, в която Русия нахлу преди почти 10 месеца.

Германският канцлер Олаф Шолц обеща повече помощ във връзка с прогнозата на украинския президент Володимир Зеленски, че идните месеци ще бъдат още по-трудни от това, което войната вече е донесла на страната му. „Нашата обща решимост да подкрепим Украйна политически, финансово, военно и в хуманитарната област за толкова дълго, колкото е необходимо, остава ненарушен“, каза Шолц след разговори между лидерите на 27-те страни от ЕС в Брюксел.

Срещата на върха бе завършек на една бурна година, в която ЕС сплоти редиците си, за да подкрепи Украйна, но също често срещаше и трудности, за да постигне съгласие до каква степен да бъде оказан натиск върху Москва, отбелязват още от Ройтерс, цитирани от БТА. 

Още санкции 

Лидерите на ЕС съгласуваха девети пакет от санкции срещу Москва за войната срещу Украйна, в който наред с други санкции са включени имената на още близо 200 души, както и забрана за инвестиции в минната индустрия на Русия.

Решението, изискващо единодушие, беше взето след като Полша и Литва предупредиха, че от предлаганите изключения за продоволствената сигурност могат всъщност да се възползват руски олигарси, развиващи бизнес с торове.

След много разногласия през цялата година ЕС изглежда също се обедини и по въпроса как да се ограничат цените на бензина и европейските лидери възложиха на своите министри задача да финализират работата до понеделник. Дори Шолц, който оглавяваше опозицията срещу такава намеса на пазара, очаква тогава окончателно споразумение.

С намаляването на отоплението в сградите на ЕС като част от мерките, за да се пести енергия, някои от лидерите бяха забелязани да треперят, увити в големи шалове, докато се събираха, за да обсъдят отговора си на Закона за намаляване на инфлацията на САЩ - данъчни облекчения на стойност 430 милиарда долара за зелена енергия.

Игра на най-дълбокия джоб 

Белгийският премиер Александер де Кро каза, че ЕС е изложен на риск от деиндустриализация, тъй като цените на енергията скочиха на фона на войната в Украйна, а сега европейските компании са изправени и пред заплахата на подхранваната от субсидии конкуренция от САЩ.

По-бедните страни от ЕС искат координиран отговор и предупредиха по-богатите страни членки като Германия да не подкрепят своите индустрии, без да показват солидарност с останалата част от блока „Днес виждаме, че твърде често държавите се опитват да създадат свои собствени схеми. Изглежда малко като игра на най-дълбокия джоб", каза Де Кро.

Срещата на върха натовари Европейската комисия да направи конкретни предложения в началото на следващата година, за да подкрепи авангардните индустрии на ЕС, включително биотехнологиите и изкуствения интелект, като същевременно се запази конкуренцията вътре в пазения грижливо единен пазар на блока от 450 милиона потребители.

Срещата на върха даде също официален статут на кандидат-член на Босна и Херцеговина в Европейския съюз, и неговите лидери се съгласиха да се срещнат отново през февруари, за да обсъдят увеличаващата се имиграция към ЕС.

Срещата беше все пак помрачена от корупционен скандал, който разтърси Европейския парламент.

След като белгийски прокурори отправиха обвинения срещу Ева Кайли, гръцки член на Европейския парламент, както и срещу още трима души за получаване на подкупи от домакина на световното първенство по футбол Катар, председателят на Европейския парламент Роберта Мецола каза, че асамблеята „не се продава".

Тя каза, че ще има задълбочен вътрешен преглед на това как Европейският парламент се отнася към трети държави и ще укрепи механизмите при сигнализиране за нередности.

Белгийската полиция съобщи, че е конфискувала близо 1,5 милиона евро в брой по време на обиски, свързани със случая, и разпространи снимки на парите, включително черен пътнически куфар, препълнен банкноти от 50 и 100 евро. Катар и Кайли отрекоха каквото и да е нарушение.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама