Мъжката щафета на България по плуване с исторически успех

13:25, 16 дек 22 / Спорт 25 2278 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Мъжката щафета на 4 по 200 метра свободен стил записа най-големия успех за България до момента на Световното първенство по плуване в малък басейн в Мелбърн, а и в историята на този спорт у нас.

За пръв път мъжка щафета ще участва на финал на първенство на планетата. Плувците ни (Петър Мицин, Калоян Братанов, Антъни Иванов и Йордан Янчев) дадоха 6-о време в сериите - 6:56.42 мин. Това също така е национален рекорд, старият бе 7:15:85 от 2018 г., когато в щафетата бяха само двама от сегашния състав - Иванов и Братанов, пише „Сега“.

Отделно Петър Мицин записа най-добро постижение за страната ни с плуването си на 200 м свободен стил - 1:43.76 мин., подобрявайки рекода, който пак бе негов - 1:44.46 от 30 октомври тази година. 

По-късно във финала щафетата ни стартира в седми коридор и остана на осмото, последно място, с 6:59.12 мин., по-слаб резултат от сутрешното плуване, след като дълго време води битка за седмата позиция с Канада.

На първо място се класира четворката на САЩ с нов световен рекорд - 6:44.12 мин., сребърните медали са за Австралия (6:46.54), а бронзовите - за Италия (6:49.53). Досегашното върхово постижение бе на Бразилия (6:46.81 мин.), от 14 декември 2018 г. в Ханчжоу (Кит).

Между двете плувания Антъни Иванов не успя да сдържи темперамента си и публикува пост в профила си във Facebook.  „Тази щафета беше специално за всички сайтове, медии и хора, които казаха, че за пръв път в последните 4 години няма да плувам на финал на Световно Първенство и подцениха и момчетата в щафетата, и мен. Сипете си по една голяма ракия и не коментирайте спорт, от който не разбирате. Искам да се пукнете от яд, понеже вие не можете да се зарадвате, че хората, които са тук прославят една малка България с население 7 милиона. Може да не съм имал най-добрата година, за което със сигурност помогнаха и много хора в България по един или друг начин, но не съм бил по-щастлив и горд през кариерата ми на плувец. Приятен ден, хейтъри!“, написа Иванов.

Днес в сериите имаше и още две дисциплини с българско участие. Диана Петкова завърши последна - 23-а, на 50 м св.стил, като финишира за 24.96 сек. (само 0.12 сек. под националния рекорд, който е пак неин). В същата дисциплина при мъжете Даниел Нанков е с 44-о време - 21.89 сек. (с 8 стотни по-слабо от неговия рекорд на България).

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама