Неочаквано анти-ГЕРБ мнозинство блокира бюджета на София за чистота

17:30, 15 дек 22 / София 25 2434 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Управляващата и най-голяма група в Столичния общински съвет – ГЕРБ-СДС, остана изолирана и не успя да прокара бюджета за почистването в София за 2023 г. Проектът за план-сметка за догодина не бе подкрепен включително и от коалиционния партньор на ГЕРБ в СОС- коалицията ВМРО-„Атака“, която заедно с „Демократична България“ и БСП блокираха приемането на разходите за чистотата за следващата година. Така Столична община ще продължи да се почиства съобразно парите по досегашната план-сметка, които са 237,7 млн. лв., а не с планираните 260,2 млн. лв., пише „Сега“.

След вота Бонев от „Спаси София“ коментира, че взетото решение е добро, защото СОС не подкрепи още повече от парите на софиянци да бъдат изхарчени за „още от същото“, а именно за фиктивно миене на улиците и за препълнени и преливащи кофи. Въпреки че се дават стотици милиони за почистване, София не е по-чист град, заяви Бонев. „Най-сетне има справедливост, най-сетне финансите на гражданите бяха защитени поради факта, че се разпадна управляващото мнозинство в СОС. Тази тяхна вътрешнополитическа интрига доведе до едно добро решение за града“, каза Бонев. Сегашното управляващо мнозинство не е доказа през годините, че успява да осъществи контрол на харченето на пари за почистването на града, отбеляза още той. 

От БСП припомниха, че левицата традиционно не подкрепя план-сметката, тъй като тя не е добре направена. „Всяка година Столичната община събира многократно повече средства от такса битови отпадъци, отколкото разходва. От 2014 до 2021 г. са събрани 230 млн. лв. повече, отколкото са разходвани. Средствата за план-сметките през годините се увеличават, като за последните 11 г. увеличението е 100%, а не виждаме градът да е станал по-чист, заяви шефът на групата Иван Таков. Той отбеляза също, че БСП е направила две конкретни предложение по план-сметката - 15% намаляване на такса смет и увеличаване на кратностите на машинното миене на улиците от 24 на 30, които не са били приети.

Кметът Йорданка Фандъкова обясни блокирането на план-сметката с предстоящите местни избори – традиционно обяснение на Фандъкова и на ГЕРБ, когато някой доклад на управляващите не се приеме. „Предстоящите местни избори мотивират много политически сили да мислят за партийните си въпроси, а не за града“, каза тя. Кметът поясни, че общината ще продължи да се чисти, като ще се изпълнява бюджетът от отиващата си година.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама