35 престъпления срещу животни са разкрити от МВР тази година

20:30, 15 дек 22 25 1824 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Полицията е разкрила през последната година общо 35 престъпления срещу животни. Това пише в отговор на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев на парламентарен въпрос от депутата от ГЕРБ Христо Терзийски. 

От справката става ясно още, че от 1 януари до 30 ноември тази година в МВР са регистрирани 374 сигнала за престъпления срещу четириногите. От тях 7 са били за организиране или участие в провеждането на боеве с животни. За 3 от тези случаи са събрани достатъчно доказателства. 29 сигнала са регистрирани по чл. 325в от НК, който казва: „Който не положи достатъчно грижи за гръбначно животно, което се намира под негов надзор, в резултат на което то причини средна или тежка телесна повреда на човек, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация и с глоба до пет хиляди лева“. Разкритите престъпления по този член от Наказателния кодекс са 4.

Най-много - 338, са регистрираните сигнали за проява на жестокост към гръбначно животно. Констатираните престъпления по този текст от закона пък са 28, което е 8,28 % от всички получени сигнали. Никъде в отговора на вътрешния министър обаче не е дадена информация за наложените наказания в съда.

„Сега“ припомня, че през последния месец се проведоха няколко демонстрации срещу насилието над животни, които бяха провокирани от жестокостта, проявена спрямо кучето Мечо в столичния кв. „Княжево". По случая е привлечен към наказателна отговорност 37-годишният Захари Шулев. Прокуратурата твърди, че мъжът е причинил тежко или трайно увреждане по особено мъчителен за животното начин. Обвинението се позовава на свидетелски показания, според което Захари и друг път е проявявал агресия срещу животни и ги е малтретирал. В крайна сметка Софийският градски съд прие, че са събрани достатъчно доказателства за обосновано съмнение за извършено престъпление и обвиняемият беше оставен за постоянно в ареста.

Преди седмица граждани внесоха в МВР жалба срещу неприлагането на Закона за защита на животните в България, приет през 2010 г. Над 15 хиляди подписа са събрани в инициативата, провокирана от насилието над кучето Мечо. Хората искат работещ закон за защита на животните и ефективни присъди при доказано насилие. „Да създадем една обратна връзка между прокуратурата и гражданите, МВР и гражданите, да разберем какъв е начинът системата да работи сериозно във връзка с престъпленията, извършвани срещу животни. Смятаме да предизвикаме, ако успеем, и една лека законодателна промяна“, каза адвокат Мариета Караджова.

През юли със заповед на бившия министър на вътрешните работи Бойко Рашков беше създадена работна група, чиято задача е бързо да анализира необходимостта и възможностите за създаването на специализирано звено за престъпления против природата. Всъщност и в момента съществува специализирано звено в рамките на МВР и по-специално в националната полиция, което се нарича „Зоополиция и кинология“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама