Руското посолство предупреждава за "непредвидими последици", ако САЩ изпратят ракети "Пейтриът" в Украйна

13:52, 15 дек 22 25 1026 Шрифт:
Автор:

Администрацията на американския президент Байдън финализира планове за изпращане на усъвършенстваната система за противовъздушна отбрана с голям обсег в Украйна, за да помогне за противодействие на атаките на Москва, според американски служители, цитирани в доклад на CNN във вторник.

Ако това се потвърди, ще станем свидетели на още една провокативна стъпка от администрацията (на Байдън), която може да доведе до непредсказуеми последици“, се казва в изявлението на руското посолство.

Добавя се, че продължаващите доставки на оръжие за Украйна „само ще засилят чувството за безнаказаност на режима на Зеленски и ще го тласнат към нови престъпления срещу цивилни“ в четири украински региона, които Русия твърди, че е анексирала.

В изявлението също така се критикува подкрепата на САЩ за Украйна, като се казва: „Стратегията на Вашингтон нанася огромни щети не само на руско-американските отношения, но и създава допълнителни рискове за глобалната сигурност“.

Говорейки по-рано, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че всички ракети "Пейтриът", изпратени в Украйна, ще бъдат законни цели за руските сили, но добави, че планът на САЩ не е потвърден.

Новината идва във възлов момент, когато руските военни части започват контраофанзива на фронта. Доказателство за това са възстановените атаки срещу освободения от украиниците миналия месец Херсон. Това по никакъв начин не означава, че се забелязва обрат в съотношението на силите, но дръзкото изказване на Кремъл определено демонстрира наличието на самочувствие.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама