Според Кремъл коледното прекратяване на огъня не е на дневен ред в Украйна

15:05, 14 дек 22 25 946 Шрифт:
Автор: Георги Павлов

Русия заяви в сряда, че не е получила никакви предложения за "коледно прекратяване на огъня" в Украйна, тъй като боевете изглежда ще продължат през зимата, съобщиха Ройтърс

Украинският президент Володимир Зеленски призова тази седмица Русия да започне да изтегля войските си до Коледа като първа стъпка към мирно споразумение след близо 10 месеца война.

Запитан в сряда дали Москва е видяла предложения за „коледно прекратяване на огъня“, говорителят на Кремъл - Дмитрий Песков - съобщи пред репортери на Ройтърс: „Не, такива предложения не са получени от никого. Тази тема не е на дневен ред“.

До днешна дата, нито една от страните не е постигнала значителни териториални печалби през последния месец. Това става ясно след серия от светкавични украински контраофанзиви, в които Киев си възвърна контрола над около половината от територията, превзета от Москва през първите седмици на войната.

Военни анализатори твърдят, че може да настъпи зимна безизходица, въпреки че ожесточените боеве продължават. Възможността е по-висока особено в източния украински регион Донецк, където руските сили настояват да превземат град Бахмут.

Песков съобщи във вторник, че няма да има мир с Киев, докато Зеленски не приеме така наречените "реалности" на място. Под тях се има предвид именно руския контрол над четири украински региона, които анексира през септември след "референдумите". Тези действия бяха заклеймени като принудителни и незаконни от Киев, Запада и повечето държави в ООН.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама