Провал на кабинета „Габровски“ в парламента

12:17, 14 дек 22 / Политика 25 3274 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Народното събрание отхвърли кандидатурата на проф. Николай Габровски за премиер, издигната с първия мандат на ГЕРБ-СДС. За гласуваха 113 депутати, против бяха 125. Подкрепа за кандидатурата на проф. Габровски за премиер с първия мандат дойде от ГЕРБ, ДПС, както и „Български възход“, но гласовете на депутатите от тези партии не достигнаха, предаде БГНЕС. По правилник, когато кандидатът за премиер не е одобрен от Народното събрание, следващите две решения за структура и състав на кабинета не се гласуват. 

„Поех отговорността за съставяне на правителство с яснотата за това, че трябва да се преодолее политическата криза, трябва да се възстанови доверието в институциите“, заяви номинираният за министър-председател преди гласуването.

Николай Габровски заяви, че не иска да „се хвърлим в пропастта на поредица от избори“. „България днес е не просто пред кръстопът, а пред пропаст, обърна се към депутатите Габровски. Моето желание беше да се откъснем от тясно партийното, конфронтацията. Такъв е кабинетът, който ви представих - от хора, които са професионалисти и са готови да работят още от първия ден. „Твърденията за голям шанс със следващ мандат са спекулативни. Най-голям шанс има тук и сега“, категоричен беше Габровски, цитиран от dir.bg. Той направи сравнение с политическата ситуация у нас през 1923 г. – „избори след избори, след избори“. 

Кои са имената в проектокабинета на проф. Габровски

И завърши представянето на мотивите си да приеме номинацията и приоритетите на евентуалния кабинет с притчата за двете майки на едно дете, които отишли при цар Соломон и призива „Да живее България!“.

Сред приоритетите на правителството са държавният бюджет, влизането на България в еврозоната и Шенгенското пространство, както и енергийната независимост, се посочва в разпространена до медиите декларация.

Предизвестен край - Янев подкрепи Габровски, но не и кабинета

Това, че кабинет „Габровски“ няма да получи подкрепа стана ясно, след като „Български възход“ обяви, че ще гласува за проф. Николай Габровски за министър-председател, но не и проектокабинета му. Без гласовете на „Български възход“ проектокабинетът можеше да получи само гласовете на депутатите от партията на Бойко Борисов и на ДПС - общо 103, което не е достатъчно, пише „Дневник“.

Янев не подкрепи предложената структура и състав на кабинета заради липсата на политическо споразумение, липса на яснота кой носи политическата отговорност за подкрепата на този кабинет и неговите бъдещи решения.

Той поздрави ГЕРБ за издигането на Габровски, защото смята, че е „жест към гражданското общество, към даване на възможност на надпартийните кандидатури да поемат отговорност“. Каза обаче, че не одобрява липсата на „политическо споразумение и липсата на яснота кой носи отговорността за решение на кабинета“.

„Отиването на избори не бива да ни плаши“, смята Янев, но и припомни, че всички партии в парламента декларират да водят диалог помежду си и да решават проблемите на хората.

Кабинетът Габровски“ не предлага фанатизъм, а прагматизъм

„Единствената възможност за стабилизиране на политическия живот е излъчването на правителство с програма, приоритети и максимално широка подкрепа от няколко политически сили. Проф. Габровски и неговият кабинет притежават необходимите качества, за да предложат и осъществят антикризисна стабилизационна програма, която да гарантира максимално ниво на сигурност и предвидимост“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и добави, че не бива да бъде отхвърляна с лека ръка. Тя предупреди, че проектокабинетът на Габровски може да се окаже единствената реална възможност за излъчване на правителство в 48-мото Народно събрание. 

„Днес ние ще подкрепим истински, а не въображаем А-отбор на България, заяви тя.

Експертното правителство е параван, зад който се крият коалиции на интереси

Очаквано „Продължаваме промяната“ обяви, че няма да подкрепи кабинет с първия мандат на ГЕРБ. Председателят на парламентарната група на Андрей Гюров обяви, че с експертни кабинети България има горчив опит. Каза, че правителството на Любен Беров е свързано с навлизането на криминалните групировки, а това на Пламен Орешарски „остана в историята с един от най-големите грабежи заради фалита на КТБ и избирането на Делян Пеевски за председател на Държавна агенция „Национална сигурност“.

„Зад експертните кабинети винаги седи чужда воля, а не тази на експертите. Когато експертите се разотидат, остава разочарованието“, каза Андрей Гюров по повод на обявеното от Габровски правителство.

Нужно е да бъдем смирени в името на по-висши цели

ДПС даде заявка, че ще подкрепи кабинета „Габровски“ и призова за отговорно поведение. Лидерът Мустафа Карадайъ обяви, че днес е исторически ден за България, защото решението, което ще вземе парламентът ще бъде съдбоносно. Многократно подчерта, че кризите, които засягат България са предпоставки да бъде избрано редовно правителство и изискват партийни компромиси. Заяви обаче, че единственият плюс на ГЕРБ е, че не предлага партийно политически кабинет, а дава възможност и свобода на една част от елита на страната да предлага структура и състав на кабинет.

„Най-лесно е ДПС да каже „не“ на правителство на Габровски при тази липса на диалог и че е с мандата на ГЕРБ, но това означава предсрочни избори, които биха възпроизвели сегашната структура на Народното събрание. Така ние завъртаме рулетката с избори, полагайки нов риск за сигурността на държавата. Ние смятаме, че нямаме право на това...Нужно е да бъдем смирени в името на по-висши цели“, заяви Карадайъ.

Изборите са риск само в тоталитарните общества

От „Възраждане“ обявиха, че няма да подкрепят нито едно правителство в 48-ия парламент, тъй като партиите предлагат сходни политики. Лидерът на партията Костадин Костадинов каза, че няма нищо лошо в това България да отиде на нови предсрочни избори и критикува останалите формации, че представят изборите като заплаха за националната сигурност. 

„Изборите са риск само в тоталитарните общества, защото тогава народът може да ги свали като проведе избори (...)Новите избори са решението на политическата криза, а предизвикването на един насилен състав на кабинет, който очевидно не може да роди стабилно правителство, само ще я задълбочи“, заяви Костадинов.

БСП видя възможност за правителство с втория или третия мандат

Очаквано БСП обяви, че няма да подкрепи правителството „Габровски“ с първия мандат на ГЕРБ-СДС. Председателят на партията и на парламентарната група Корнелия Нинова обяви, че от шест години левицата се борела с паралелната държава, която описа като „задкулисно взимане на решения в интерес на малцина, за сметка на мнозина“.

„Дали просто този модел на управление не се приспособява към всяка нова власт към всеки силен на деня“, подчерта тя.

Нинова отново подаде ръка към Продължаваме промяната“, с които левицата от началото на този парламент е в конфликт. Тя каза, че би отишла на разговори с партията на Петков и Василев. Те пък наскоро казаха, че заради силово прокараните промени в Изборния кодекс, не може вече да се разговаря с БСП за кабинет.

„Още един служебен кабинет, но селектиран на друго място“

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов потвърди, че обединението няма да подкрепи така предложеното като формат и политическа платформа правителство. 

По думите му коалицията не вижда ресурс в това правителство за дълбоки промени и реформи, а програмата на проектокабинета е базирана на лозунги. „Или ще започнем сериозен разговор за дълбоките основания на кризата и тогава ще можем с втория или третия мандат да търсим някакво решение, или това ще остане едно отбиване на номера“, заяви Иванов.

Той се обърна към Габровски с думите, че неговата кандидатура не върви с ясна диагноза какво е заболяването и не върви с лечение. „Вие сте ново лице и това буди симпатия и надежда, но нямате ясна програма за обновяване. Това, което се предлага днес, няма отговор на въпроса какви са гаранциите, че то няма да се превърне в следващ кабинет „Беров“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 13:10, 14 дек 22

Браво, не мина правителството на ДПС и задкулисието. А на Янев конституционния ход е перфектен, гласуваш за премиер, но не подкрепяш кабинета. Видя се, и че кандидата за енергетиката още работи в Газпром, вместо да го разследват, те го предлагат. Петата колона не е подкрепена от парламента. И Герб и ДПС са токсични партии. ДПС, подкрепяно досега от немската фондация Науман, се чу , че са спрели да ги подкрепят заради човекът Магнитски, който днес беше на първия ред.

2 Анонимен 16:39, 14 дек 22

Иска се малко акъл партиите казаха Не той се натиска може би както се еиздигнал

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама