Коментар: Има ли място концертът на Камелия Тодорова в Топлоцентрала?

17:00, 13 дек 22 / Култура 25 3008 Шрифт:
Автор: Георги Павлов

На 14 декември от 20.00 ч. в Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" ще се проведе коледен концерт „Вечната Музика“ на Камелия Тодорова. Концертът се осъществява с подкрепата на Столична община. В обявление на „РЦСИ“ Топлоцентрала, певицата обяснява, че „класиката винаги е модерна“, обещавайки, че ще изпълни нови аранжименти и класически парчета от „…Марвин Гей, Арета Франклин, Queen и други.“

Изникват множество въпроси за и около концерта, като на първо място е: какво е мястото на подобен концерт в регионален център за съвременно изкуство?

Мисията на Топлоцентрала, както е написано в сайта на центъра, е да се развиват разнообразни и иновативни форми на изкуство, както и да се отвори българското съвременно изкуство и култура към международно взаимодействие. Но това включва ли българската естрада, която по никакъв начин не се ангажира с проблемите и предизвикателствата на съвременното изкуство?  Идеите и проектите на Топлоцентрала, разбира се, спомагат за развиването на националната култура, oбаче подобно участие подбужда немалко въпроси.

Защо столична община финансира подобен проект? Как избира кой проект е приоритет и кой не при положение, че твърдят, че подкрепят нови и иновативни проекти?

В програма за изпълнителни изкуства пълна с танцови пърформанси, съвременен театър и т.н., концертът стои малко странно. Модерната архитектура и българската естрада определено са нечувана комбинация.

Както и да го погледнем, музиката на Камелия Тодорова няма общо със света на съвременното авангардно и експериментално изкуство. Тя по-скоро напомня за последни опити за припомняне на нещо залязващо.

Подобен опит напомня и за  изказването на Силвия Кацарова „Искам 100% българска музика в националните медии“, която по-рано тази година се бореше за законови квоти за българска музика в нашите медии.

Не е напълно ясно защо екипът на певицата предпочита регионалния център пред иконични за подобен тип музика като зала 1 на НДК например. Не е и ясно дали типичната публика на Топлоцентрала, състояща се от млади артисти и ентусиасти, изобщо ще се интересува от концерта. Разбира се, не е никак изключено, че ще се появят по-възрастни фенове на певицата.

От друга страна, това може и да запознае по-възрастни жители на София с регионалния център, който за мнозина, не е първи избор.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 08:57, 15 дек 22

прекрасен концерт, незалязващ талант, адмирации.

2 Анонимен 09:00, 15 дек 22

Браво, Камелия! Страхотна си

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама