Европейският парламент отстрани зам.-председателя Ева Кайли

14:40, 13 дек 22 / Свят 25 2225 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Във вторник Европейският парламент реши да прекрати мандата на заместник-председателя Ева Кайли. Решението беше одобрено с 625 гласа „за“, 1 глас „против“ и 2 гласа „въздържал се“, което представлява двойно мнозинство от 2/3 от подадените гласове и мнозинство от членовете на ЕП.

Гласуването беше проведено в резултат на текущите разследвания в Белгия, в които са замесени някои членове и служители на Европейския парламент. Процедурата беше задействана с решение на Председателския съвет от тази сутрин, който одобри действието с единодушие, съобщиха от институцията ЕП.

„Председателският съвет е шокиран и дълбоко загрижен от неотдавнашните разкрития за корупция и престъпно влияние върху процесите на вземане на решения в Европейския парламент“, се казва в изявлението на съвета.

„Всички замесени трябва да носят отговорност. Парламентът ще продължи да подкрепя напълно работата на полицията и съдебната власт, за да се гарантира прилагане на правосъдието“, пише още в официалното становище. В него се допълва, че ЕП ще инициира вътрешен процес на реформи, за да гарантира засилването на прозрачността и отчетността. „Няма да се успокоим, докато не бъде възстановено пълното доверие в нашата институция“, завършва изявлението.

„Истинска бомба“: Корупционният скандал с Катар, който разтърси Брюксел

Кайли беше арестувана миналата седмица по време на поредица от обиски в домовете и офисите на няколко евродепутати и техни помощници или сътрудници, извършени от белгийските следователи заради съмнения за корупция, свързани с домакина на Световното първенство по футбол Катар,.

Белгийските прокурори съобщиха, че в дома на един от заподозрените са открити 600 000 евро, в апартамента на евродепутат - 150 000 евро, а в куфар в хотелска стая - няколкостотин хиляди евро. Според съдебен източник някои от тези „торби с пари“ са били открити в дома на Кайли, което е накарало съдията да заключи, че тъй като тя очевидно е била хваната в крачка, нейният депутатски имунитет няма да важи, пише БГНЕС.

Белгийски съдебен източник заяви пред АФП, че разследващите смятат, че лица, представляващи монархията от Персийския залив Катар, са плащали на европейски политици, за да подобрят имиджа на страната.

Катар е ключов доставчик на енергия за Европа, но също така е критикуван за предполагаемото лошо отношение към работниците мигранти, най-известните от които са строителите на стадионите за Световната купа.

„Бяхме по-зле и от роби“: Разказват работници по стадионите в Катар

Кайли посети Катар непосредствено преди началото на първенството и го нарече „първенец в областта на трудовите права“. Тя защити също така стремежа на Катар да се пребори за отпадане на визите на ЕС за своите граждани.

Катар отрича да е замесен в европейска корупция. „Всякакви твърдения за неправомерно поведение от страна на държавата Катар са сериозна дезинформация“, заяви официално лице пред АФП.

Адвокатът на Кайли, Михалис Димитракопулос заяви пред частния гръцки телевизионен канал Open TV: „Нейната позиция е, че тя е невинна. Тя няма нищо общо с подкупите на Катар.“ Запитан дали в дома на Кайли са намерени пари в брой, Димитракопулос отговори: „Не потвърждавам или отричам. Съществува конфиденциалност. Нямам представа дали са намерени пари и колко са намерени“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама