10 пъти повече ремонти на тротоари в София със заем от ЕИБ

14:11, 12 дек 22 / София 25 2028 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

ЕИБ подписа допълнителен заем на стойност 50 млн. евро със Столична община. Заемът е предназначен за съфинансиране на многогодишната инвестиционна програма на София за градоустройствени проекти, включително и за изграждане и рехабилитация на общински пътища, трамвайни линии, велосипедни и пешеходни алеи, както и за друга градска инфраструктура в обхвата на действащия План за устойчива градска мобилност (ПУГМ) на българската столица. Този заем допълва одобреното финансиране в размер на 60 млн. евро, отпуснато през 2021 г.

По-конкретно, заемът ще позволи на Столична община да увеличи дела на проектите за градско развитие, насочени към пешеходната инфраструктура и постигането на екологични цели, които попадат в обхвата на цялостната операция, съобщиха от пресцентъра на ЕИБ. 

Проектът ще подобри ежедневието на гражданите, включително и на хора с ограничена подвижност и ще допринесе за подобряване на чистотата на въздуха.

Вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова заяви: „ЕИБ е дългогодишен партньор на Столична община и финансира инвестиции в приоритетна публична инфраструктура. Банката подпомага разнородни проекти като изграждането на метрото, рехабилитация на градската пътна мрежа, обновяване на автопарка на градския транспорт, инсталации за интегрирано третиране на отпадъци и друга градска и социална инфраструктура, включително чрез консултантски услуги в хода на подготовката и изпълнението им. В качеството ни на климатична банка на ЕС винаги сме засвидетелствали подкрепа с ясна визия за екологичното и устойчиво бъдеще, за което всички мечтаем“.

За кредита няма да има специфично обезпечение, такси и комисионни. Добрите финансови условия се дължат и на стабилния дългосрочен кредитен рейтинг на София - 'BBB със стабилна прогноза, който е равен на рейтинга на България.

„Създадохме специална програма за изграждане и реновиране на тротоарни настилки, с която целим обновяване на тротоари във всички райони/квартали на София. Тези инвестиции ще ни дадат възможност да увеличим повече от 10 пъти ремонта на тротоарите в града. Целта е да направим придвижването в града по-удобно, комфортно, сигурно и с това по-предпочитано от гражданите при по-кратки разстояния. Насърчаването на пешеходното движение е важно и за подобряване качеството на въздуха“, сподели кметът на София Йорданка Фандъкова.

До 30% от средствата ще бъдат предоставени директно на районните администрации. Ролята на районните кметове при изпълнението на проектите е много важна, както и при подготовката на програмата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама