Разследващите работят по 2 версии за автобусната катастрофа

10:48, 12 дек 22 25 1694 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Две са основнтите версии, по които работят разследващите за автобусната катастрофа край село Младиново, при която в неделя пострадаха 19 души, а една жена загина. Това съобщи окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов.

Инцидентът стана малко след 18:00 ч. в неделя вечерта. Автобусът с 40 души, пътуващ от Кавала за Бургас, излезе от мокрия път и се обърна странично в дълбоко дере. Една 68-годишна жена почина на място, а 19 души бяха по-сериозно ранени и настанени в различни болници.

Едната версия е човешка грешка и движение с несъобразена скорост, а другата е внезапно изникнала техническа неизправност. „Едната версия е човешка грешка във връзка с несъобразена скорост за мокрия участък, а другата - техническа неизправност. Няма данни друго превозно средство да е участвало в инцидента“, уточни Стоянов и допълни: „Настилката е била мокра, влажен път, валяло е дъжд. Асфалтът е в нормално състояние, но хлъзгав път. Там има и наклон, има завой. Автобусът е минал през мантинелата“. 

Окръжният прокурор заяви, че до момента са разпитани 19 души. Назначена е комплексна - автотехническа и съдебна експертиза. Шофьорът на автобус е тестван за алкохол и наркотици - пробите са отрицателни. 

От полицията съобщиха, че дерето, в което е паднал автобусът, е с дълбочина около 10-15 метра. „Има дървесина, която е предотвратила вероятното преобръщане на автобуса и предвид бързите действия, които предприехме полиция, пожарна и медиците от Спешна помощ, предотвратихме по-тежки последици от тази неприятна катастрофа. Нашите усилия бяха насочени основно към спасяване на хората“, допълниха те. 



Състоянието на пациентите е добро, нямат опасност за живота, каза д-р Георги Гелов, директорът на МБАЛ-Хасково, където са настанени 9 от пострадалите.

„Двама са в Хирургия за наблюдение, четири жени са в Ортопедия с периферни травми и различни счупвания и травма на таза, но не не изискват тежки оперативни намеси. Всички са контактни, адекватни и в добро състояние. Има трима души в неврохирургия. Двамата по-пострадали са шофьорът и водачката на групата, но са с контузии, които ще озвучат. Нямат опасност за живота. Деца е имало, но нито едно не е дошло за преглед при нас, те са добре, доколкото знаем" потвърди д-р Гелов.

Здравният министър д-р Асен Меджидиев също посети пострадалите в хасковската болница. „От пострадалите хора - 9 са в хасковската болница, 6 в Свиленград и 4 в Харманли. Няма опасност за живота им. Но двама души са в по-тежко състояние, те са в хасковската болница“, каза Меджидиев. 

Колегите от „Спешна помощ“ са реагирали много адекватно на ситуацията и въпреки лошите условия са се отзовали веднага на мястото на инцидента, посочи Меджидиев. На място е бил извършен триаж за разпределение на пострадалите по здравните заведения. Всички лекари на разположение бяха извикани, допълни Меджедиев. В отговор на журналистически въпрос той каза, че интервенции спрямо пациенти са били предприети, но не тежки оперативни. В момента всички са обгрижени, екипите работят активно, подчерта министърът. 



„Поддържаме контакти с управителя на фирмата-превозвач. Автобусът е с технически преглед, технически изправен е, шофьорът е с много опит“, заяви пред Нова телевизия Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

„Не мога да кажа какво точно се е случило. Имаме информация от местни превозвачи, че пътят не е в добро състояние, няма никакво осветление. Не знам каква е била маркировката, не мога да преценя по снимките“, допълни тя и потвърди, че в автобуса е имало колани, но не знае дали са били поставени.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама