2500 евро струва прекарването на мигрант през България

16:34, 09 дек 22 25 2452 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Таксата за прекарване на нелегален мигрант през България е 2500 евро. Това е установило разследване на ГДБОП и прокуратурата, по което в четвъртък бяха арестувани шестима души, съобщи зам.-шефът на дирекцията Людмил Николов. 1500 евро са оставали за ръководителя на групата, а с останалите пари той се е разплащал с всички надолу по веригата. Заподозреният като лидер на групата е в ареста, но по друго дело – за наркотици.

Обвинени са седем души, които са отговаряли за различни неща - набиране на водачи, шофьори и хазяи на бежанците, съобщиха зам. градският прокурор на София Христо Кръстев и зам. шефът на ГДБОП Любомир Николов за арестуваната вчера банда каналджии.

Групата е има 16 отделни опита за превеждане на мигранти, но от ГДБОП са подавали сигнали до други органи на МВР, когато са засичали каналджиите. Така имало 15 обвинени, които не са членове на групата, а нейни „подизпълнители“, пише „24 часа“.

Бандата осъществявала цялостна дейност по трафика на мигранти. Самите бежанци били от Мароко, Сирия и Афганистан. Вземали ги от границата с Турция, като преминавали в област Бургас. След това шофьор ги возел до различни точки на страната - Бургас, Пловдив и Пазарджик например. Там мигрантите престоявали няколко дни в квартири. След това отново ги возели, този път до София. Отново имало престой, преди да ги вземе шофьор, който да ги закара до границата със Сърбия. Там ги поемал водач, който ги прекарвал през границата.

Лидерът на бандата в момента е задържан по дело за дрога. Останалите 6 души са арестувани за до 72 часа и ще им се иска постоянно задържане. 5 от обвинените са осъждани многократно. В досиетата им личат различни престъпления - от каране пияни или дрогирани, както и без книжка, през кражби, грабежи и разпространение на наркотици.  Един от задържаните има и присъда от вече закрития спецсъд като член на наркобанда.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама