Министерството на правосъдието ще съди Тръмп за неуважение заради секретни документи

15:47, 09 дек 22 / Свят 25 1429 Шрифт:
Автор:

Министерството на правосъдието иска от федерален съдия да осъди Доналд Тръмп за неуважение към съда за това, че не е изпълнил призовка, издадена това лято, нареждаща на бившия президент да предаде записи, обозначени като класифицирани, казаха двама източника, запознати с въпроса, пред CNN.

Развитието идва, след като правният екип на Тръмп заяви, че е извършил претърсвания на четири места точно преди Деня на благодарността, откривайки два документа със секретни маркировки в склад във Флорида. Екипът на Тръмп предаде тези два документа на ФБР и обяви на федерален съдия във Вашингтон, окръг Колумбия, че смята, че Тръмп вече е изряден във връзка с призовка, получена преди 6 месеца.

Министерството на правосъдието обаче не се съгласи. И при ескалация миналата седмица прокурорите от отдела казаха на главния съдия на окръг Колумбия Берил Хауъл, която ръководи делата на федералното голямо жури там, че претърсванията не са задоволителни. Производството за неуважение към Хауъл е под печат.

Производството засилва натиска върху Тръмп, тъй като той е изправен пред възможна наказателна отговорност в разследването на документите в Мар-а-Лаго, провеждано от специалния прокурор Джак Смит. Той също така добавя още една глава към продължаващата борба на федералните служители да си върнат правителствените записи – особено тези, които съдържат тайни за националната сигурност – от Тръмп след края на неговата администрация.

„Президентът Тръмп и неговият съветник продължават да си сътрудничат и да бъдат прозрачни, въпреки безпрецедентните, незаконни и неоправдани атаки от Министерството на правосъдието“, каза говорителят на Тръмп Стивън Чеунг в изявление.

През януари и юни екипът на Тръмп предаде кутии и плик с федерални документи, включително някои, маркирани като класифицирани. Федералните агенции търсеха връщането им от месеци и Министерството на правосъдието издаде призовка, която поиска документи, маркирани като класифицирани през май.

Дори след призовката следователите намериха причина да претърсят Мар-а-Лаго, като иззеха още 33 кутии със записи, включително повече от 100 документа, обозначени като класифицирани. Съвсем наскоро прокурорите настояха, че чувствителните правителствени документи все още липсват и че Тръмп е бил длъжен да ги върне. Министерството на правосъдието не е разкрило на правния екип на Тръмп кои материали смята, че не са били върнати, според източник на CNN.

Изслушването е насрочено за петък, когато Хауъл ще обмисли дали да осъди Тръмп и поста му след президентството за неуважение към съда. Ако бъде осъден за неуважение, той може да натрупа глоби. Задържането за неуважение заради призовки на документи се превърна в характерна черта на съдебните бъркотии на Тръмп, откакто той напусна поста.

На изслушването в петък правният екип на Тръмп се очаква да твърди, че неотдавнашните търсения на класифициран материал на четирите места, включително Trump Tower, са били изрядни и трябва да докажат, че той е спазил призовката, според източник, запознат със правната стратегия на бившия президент.

Разследващите, наети от екипа на Тръмп, са изследвали местата, каза източникът, и в повечето случаи не са открили предмети, които са от значение. В случая със складовата единица, където са намерени два документа, обозначени като класифицирани, този източник каза, че следователите са се натъкнали на неотворени кутии, които е трябвало да бъдат отворени с нож. Източникът отбеляза, че състоянието на тези кутии показва, че не са били отваряни, откакто Тръмп напусна поста. Източникът също така каза, че изнесеното търсене на екипа на Тръмп има за цел отчасти да попречи на федералните прокурори да поискат друга заповед за претърсване на други имоти на бившия президент.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама