България остана извън Шенген

16:12, 08 дек 22 25 2084 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

България и Румъния не се присъединяват към Шенген, реши Съветът на вътрешните министри от ЕС. Против влизането на двете държави в зоната за свободно пътуване очаквано са гласували Австрия и Нидерландия. Присъединяването на нови държави към зоната става само с единодушно гласуване. Тъй че и един глас против и е достатъчен да блокира процеса.

В Шенген обаче е приета Хърватия.

По-рано се разбра, че Нидерландия поискала България да им представи доклад по Механизма за сътрудничество и проверка - практика, която беше преустановена от Европейската комисия за страната ни в края на 2019 годинапише „Сега“.

В последните дни ръководителите на Австрия и Нидерландия говорят, че България може да се присъедини към Шенген догодина. Такава теза разви и президентът Румен Радев. Досега властите в София обясняват, че страната ни покрива всички критерии и че решението на Нидерландия да наложи вето е свързано с вътрешнополитически игри на Хага. Европейският парламент, както и ЕК също призоваваха за приемането на България и Румъния в Шенген.

„Работата за присъединяването ни към Шенген продължава на всички нива на дипломацията, но има работа, която трябва да се свърши и в България”, заяви Радев онзи ден и призова Народното събрание да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които касаят съдебната реформа.

Междувременно властите в София заплашиха Австрия и Нидерландия с ответни мерки заради ветото им. 

Разочарование в ЕК 

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази разочарование след решението на министрите от Европейския съвет да блокират България и Румъния за Шенген.

„Към всички в Хърватия - добре дошли! Привестваме ви с добре дошли в Шенгенското пространство! Но нека се обърна и към гражданите на Румъния и България - вие заслужавате пълноправно членство в Шенген, заслужавате достъп до пространството на свободно движение в Шенген. Имате силна подкрепа от почти всички страни членки и особено силна подкрепа от чешкото председателство, силна подкрепа от Комисията”, заяви тя, цитирана от БНТ.

Ще ви излъжа ако кажа, че аз не съм разочарована. Споделям разочарованиоето на гражданите на Румъния и България. Ролята на комисията е да останем оптимисти за следващите стъпки, убедена съм, че ще постигнем приемането на България и Румъния в рамките на този мандат", изтъкна Йохансон.

България продължава да води разговори 

Въпросът беше политически – 25 държави ни подкрепиха много прозорливо. Продължаваме да мислим, че това е правилното решение. Ще работим за промяна на мнението на двете държави (бел.ред. Австрия и Нидерландия)“, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев в Брюксел след като стана ясно, че България и Румъния остават извън Шенген.

Демерджиев изрази оптимизъм, че България продължава да води разговори. „Първият опит е да приключим преговорите до края на годината. На прав път сме. Австрия даде ясно да се разбере, че има механизми, компромиси, които би приела. Предлагаме съвместни наряди, техни представители да дойдат на границата ни. Открити сме”, категоричен бе министър Демерджиев, предаде Нова телевизия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама