Иран извърши първата екзекуция заради антиправителствените протести

15:01, 08 дек 22 / Свят 25 955 Шрифт:
Автор:

Мохсен Шекари беше обесен в четвъртък сутринта, след като беше признат за виновен от Революционния съд във "вражда срещу Бога", съобщиха държавните медии. Той беше обвинен като „бунтовник“, който блокира главен път в Техеран през септември и рани член на паравоенни сили с мачете.

Активист каза, че е бил осъден след "показателен процес без надлежен процес", съобщава CNN.

Махмуд Амири-Могадам, директор на базираната в Норвегия организация за правата на човека в Иран, написа в Туитър, че екзекуциите на протестиращи ще започнат да се извършват ежедневно, освен ако иранските власти не се сблъскат с „бързи практически последици в международен план“.

Информационната агенция Мизан на съдебната власт съобщи, че на Революционния съд е било казано, че Мохсен Шекари е блокирал улица Сатар Хан в Техеран на 25 септември и е използвал мачете, за да нападне член на Съпротивителните сили на Басидж, доброволческа паравоенна сила, която често се използва за потушаване на протести.

На 1 ноември съдът призна Шекари за виновен в сбиване и изваждане на оръжие "с намерение за убийство, предизвикване на ужас и нарушаване на реда и сигурността на обществото" и го осъди за "вражда срещу Бог", каза Мизан. Той обжалва присъдата, но тя беше потвърдена от Върховния съд на 20 ноември, се добавя.

Съдебната власт досега е обявила, че 10 други души са били осъдени на смърт от революционните съдилища по обвинения във „вражда срещу Бога“ или „корупция на Земята“ във връзка с протестите, пише CNN. Самоличността на обвиняемите не се съобщава. Амнести интернешънъл заяви, че смъртните присъди са предназначени за „по-нататъшно потискане на народното въстание“ и „всяване на страх сред обществото“. Революционните съдилища действаха „под влиянието на силите за сигурност и разузнаване, за да налагат сурови присъди след крайно несправедливи процеси, белязани от съкратени и предимно секретни процеси“, се добавя в него.

Протестите срещу духовенството в Иран избухнаха в средата на септември след смъртта в ареста на Махса Амини, 22-годишна жена, която беше задържана от полицията за морал за предполагаемо носене на хиджаб или забрадка "неправилно".

Водените от жени протести се разпространиха в 160 града във всичките 31 провинции на страната и се смятат за едно от най-сериозните предизвикателства пред Ислямската република след революцията от 1979 г, според данни на CNN. Лидерите на Иран ги представиха като "бунтове", подстрекавани от външните врагове на страната, и наредиха на силите за сигурност да "се справят решително" с тях.

 

До момента най-малко 475 протестиращи са били убити и 18 240 са задържани, според информационната агенция на активистите за правата на човека (HRANA). Той също така съобщи за смъртта на 61 служители на сигурността.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама