Олена Зеленска и Алла Пугачова сред най-влиятелните жени на 2022 г.

20:10, 07 дек 22 / Свят 25 2121 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Първата дама на Украйна Олена Зеленска, нaй-голямaтa звездa на съветскaтa и рускa естрaдa Алла Пугачова, президентът на европейската комисия Урсула фон дер Лайен са част от влиятелните жени в тазгодишния списък „BBC 100 Women“, пише „Площад Славейков“.

Класацията, която се изготвя за десета година, изтъквa сто вдъхновяващи жени от цял свят, допринесли за историята на 2022 г. с примера и активизма си.

В Топ 100 намират място още младата певица Били Айлиш, актрисите Приянка Чопра-Джонас, Селма Блеър, Рита Морено…

Стоте имена очертават свят на конфликти – от жените, борещи се за обикновени човешки права в Иран, до лицата на съпротивата в Украйна и Русия, отбелязвa Би Би Си. Класацията е съставена, след като екипът на „BBC 100 Women“ създава кратък
списък с имена, в който предложения са можели да правят още „BBC World Service“, „BBC Media Action“. За първи път номинации са били приемани и от жените, класирани в списъка през минали години.

Подбрани са фигури, чиито действия са попаднали в новините, но и такива, които просто могат да разкажат вдъхновяващата си история или са повлияли на местните си общности, без да търсят медийно внимание, отбелязва екипът на класацията.

Александра Скочиленко например е била задържана, слд като заменя ценит на продукти в руски супермаркети с телеграфни съобщения за войната в Украйна. Присъдата ѝ все още се очаква, тя може да получи до 10 години затвор по закона за дезинформация за въоръжените сили в Русия.

Сестра Натали Бекар е назначена за заместник-секретар на Синода на епископите на Католическата църква във Ватикана, първата жена на тази позиция. „Както казва папа Франциск, „имаме дълг към справедливостта да се борим срещу всякаква дискриминация и насилие върху жените“ – казва Бекар. – Заедно трябва да подкрепим по всякакъв начин включването на повече жени на ръководни позиции на всички нива.“

Пълния списък с всички 100 жени може да видите тук.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама