У нас и в Сърбия почти няма грип

10:02, 07 дек 22 25 2282 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

У нас и в Сърбия почти няма грип. Грип има в Румъния, в Гърция е слабо, в Турция също има. Това заяви в ефира на Нова нюз проф. Тодор Кантарджиев, който е съветник по здравните въпроси на Столичната община.

„Три са инфекциите, които ще са на обществено внимание в последните месеци. Нищо страшно няма, нищо по-различно от предишните ситуации. Януари може да очакваме известен ръст на заболеваемостта. Ние да правим каквото смятаме за правилно, да става каквото ще”.

За личното здраве той препоръча да приемаме много течности, особено, ако усетим първите симптоми на настинка или да се хапва лимон със сода след ядене. Почивка и добро настроение са добрите съпътстващи медикаменти, каза с усмивка професорът. Когато има болка в гърлото, зачервено гърло, лимфни възли може да се стигне до ангина. При стрептококова ангина няма кашлица. Има ли кашлица, да мислим за вирусни причини, обясни той.

Кога да очакваме пика на грипната вълна?

„Големият пик (на грипа) очаквам в края на февруари. В страната ни няма епидемично разпространение на грип. За Ковид все още сме на стария вариант на Омикрон”, обясни той.

„Хубаво е да си мием ръцете, да слагаме маски, където има повече хора. От 2-3 години се говори за новата хигиена на кихане и кашляне. Преди 50 г. ни учеха – като кихаш и кашляш да си кашляш в собствената кърпичка”, обясни Кантарджиев.

Според него докато хората са били с маски, е имало намаление на респираторните заболявания.

Без починали от COVID у нас през последното денонощие

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 208, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 3 756 теста което означава, че делът на положителните резултати е 5,54 процента

Няма починали пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция.

Към днешна дата в болница са 352 души с диагноза COVID-19, от които 40 са в интензивно отделение. Новопостъпилите в болница са 46.

Излекувани през последното денонощие са 207 души, а общо от началото на пандемията – 1 245 714.

Активните случаи към момента са 4429.

През последните 24 часа са поставени 371 дози ваксина срещу COVID-19, а общо от началото на ваксинационната кампания са поставени 4 598 202 дози.

Общо 38 053 души у нас са загубили битката с новия коронавирус от потвърдените 1 288 196 заразени от началото на пандемията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама