Столична община предлага професионална подготовка за млади шофьори

17:15, 06 дек 22 25 1106 Шрифт:
Автор: Георги Павлов

Столична община предлага професионална подготовка за млади шофьори.

С цел да намаляване на пътнотранспортните произшествия Столична община предлага професионална подготовка за млади шофьори, съобщи пред БНР председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

"Това са курсове по пътна безопасност за допълнителни умения как да реагират на пътя шофьорите, които имат опит до 10 години от получаване на книжката. Без значение от възрастта. Това е идеята – сред най-рисковите шофьори обичайно са младите шофьори, които отскоро са на пътното платно“, обясни пред БНР Георгиев

Всеки, който желае има възможността да се запише безплатно на курса на адрес karambezopasno.com. Курсовете се провеждат всеки уикенд, а часовете до месец януари са запълнени. Теорията и практиката са съответно по 2 часа. Водещи специалисти на учебен полигон ще обучават как да реагираме при кризисни ситуации съобщиха БНР.

Обучението ще се провежда в Автобусен гараж "Малашевци" на ул. "Резбарска" 11. Могат да се запишат всички водачи от 18 до 28 години.

Решението на Столична община е, от една страна, адекватно спрямо високия брой на ПТП всяка година, като тази година, само за първото тримесечие, те бяха с 34% повече от 2021.

От друга страна, подобни курсове всъщност не обръщат внимание, камо ли решават, проблемите, често пораждащи произшествията. Те само лекуват симптомите без да достигат до сърцевината на проблема.

Именно липсата на строги наказания за многократно проявилите се престъпници, както и липсата на рестриктивни мерки за гонки с коли, са немалка част от проблеми свързани с множеството случаи на ПТП годишно. Напомняме, че случаят Георги Семерджиев, е трагичният резултатът, породен от липсата на адекватни мерки и затварянето на очите на институциите. 

Инициативата на Столична община е като цяло с добра кауза, тъй като ще научи мнозина как да се справят с подобни ситуации. Но фокусът трябва да е върху цялостното им избягване и предотвратяване, а рисковите шофьори са не само младите, а тези, които множество пъти се изплъзват от закона поради корупция, странна бюрокрация или изобщо невниманието на институциите. 

Докато едни се учат да помагат в подобни ситуации, други се измъкват от тях безнаказано, и това ще продължи, докато не се стигне до корена на проблема, който, в известна степен, е на институционално ниво. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама