Sky News: Български граничари стрелят по мигранти (Видео)

13:20, 06 дек 22 25 2594 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Съвместен репортаж на няколко западни медии показва ранен мигрант на турско-българската граница. Разследващите твърдят, че изстрелът е произведен от българска територия.

Кадрите на британската телевизия  Sky News и другите медии показват как нелегалните мигранти щурмуват граничната ограда. Чува се изстрел и един от тях е ранен. Според разследващите, това е първото доказателство за използване на огнестрелно оръжие при охраната на европейските граници, предаде bTV.

По време на разследването си журналистите от Sky News са потърсили и българското вътрешно министерство.

Българската страна е категорична, че българските гранични полицаи не са стреляли. По случая има съвместно разследване между България и Турция. 

И допълват, че групата мигранти, която се оплаква как са стреляли по тях са проявили агресия към българските граничари - хвърляли са камъни по тях, счупили са автомобила им, както и охранителна кабинка. Има и пострадал полицай.

Проверка на Бургаската прокуратурата е установила, че не е имало стрелба срещу сирийски мигранти на българо -турската граница, както се твърди в публикувания в британската медия Sky News  материал. Това каза главният прокурор Иван Гешев, предаде БНР. 

„Този инцидент е преди 2 месеца. Надявам се да не се използва в момента ситуативно. България е покрила стандартите за Шенген, отговаря на всички изисквания и съвсем незаслужено би било да не се допусне до тази общност. Надявам се този случай да не се използва ситуативно за някакви политически цели, които не са в интерес на България“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама