Донев: Недостойните внушения на Рюте едва ли ще бъдат забравени скоро

11:23, 05 дек 22 / Политика 25 1752 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Повече от очевидно е, че позициите на премиера на Нидерландия и канцлера на Австрия са продиктувани по-скоро от вътрешнополитически съображения, отколкото от реално идентифицирани недостатъци по прилагането на шенгенските правила от страна на България. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев на брифинг в Министерския съвет, където проведе среща с вътрешния министър Иван Демерджиев, министъра на външните работи Николай Милков и министъра на правосъдието Крум Зарков във връзка с приемането на България в Шенген и действията на служебното правителство.

Поражда се съмнение за прилагане на двойни стандарти, особено от страна на Нидерландия, смята служебният премиер. Той коментира изявлението на нидерландския премиер Марк Рюте и думите, че „българската граница се преминава нелегално срещу 50 евро“.

„Отбелязваме, че в позицията си канцлерът на Австрия се позовава на недостатъци на шенгенската система като цяло, които по никакъв начин не могат да бъдат отговорност на българската страна, докато премиерът на Нидерландия прибягва и до недостойни внушения, които в България едва ли ще бъдат забравени скоро. Дългът ни пред паметта на тримата български гранични полицаи, които загинаха, охранявайки външната граница на ЕС, няма да го позволи“, категоричен бе Гълъб Донев, цитиран от БНТ.

Критериите за присъединяване към Шенген са покрити от България още през 2011 г. и това е добре известно на всички участници, включително на правителствата на Нидерландия и Австрия, подчерта Донев. Той припомни, че през последните месеци по инициатива на България и Румъния в двете страни бяха организирани проверки от ЕК с участието на заинтересовани държави членки от ЕС.

„Областите, обект на проверки, включиха издаването на визи, съдебното сътрудничество по отношение на миграцията и опазването на личните данни, най-чувствителните и важни сфери, определени от ЕК. И двете проверки завършиха с положителни за България резултати“, заяви той.

Гълъб Донев определи изявлението на нидерландския премиер Марк Рюте като неубедително и посочи, че по инициатива на България посолството на Австрия у нас също е извършило проверка, но нидерландската страна не е пожелала да вземе участие.

„Цинизъм“: Реакциите на решението на Нидерландия да блокира България за Шенген

„В този смисъл, изразените впоследствие от премиера на Нидерландия резерви, които се аргументират с липсата на увереност именно по отношение на изпълнение на критериите за членство на България, не само звучат повече от неубедително, но се опровергават от заключенията на Европейската комисия и противоречат на становищата на всички държави членки и на недвусмисленото становище на Европейския парламент“, каза той.

По отношение върховенството на закона Донев припомни, че още през 2019 година Европейската комисия е излязла с ясно становище, че България е покрила шестте основни приоритета по Механизма за сътрудничество и проверка и оттогава не се налага изготвянето на нови доклади за страната ни.

На 8 декември предстои Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи да гласува за разширяването на Шенген. Очаква се Нидерландия да се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но да блокира приемането на България. Предвижда се министрите да гласуват в две отделни решения - едното - за приемането на България и Румъния и второто - за приемането на Хърватия. За одобряване на решенията се изисква единодушие.

Инициативата за срещата при премиера Гълъб Донев идва на фона на остри реакции от българските власти и политическите сили по повод позицията на Нидерландия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама